HSS vs Filtr ND - ktoś, coś?
Cześć, potrzebuję kupić lampę w plener o mocy 500ws w górę.
Generalnie mogę kupić lampę w stylu Atlasa, ale mogę również dokupić zasilacz plenerowy do mojej Jinbei Pilot II 1200ws. Pilot nie ma niestety funkcji HSS, więc w dzień albo odpada albo mogę skorzystać z filtra ND. Jako, że nie mam absolutnie doświadczenia z filtrami szarymi - chciałbym zapytać użtkowników takich filtrów - jak to w praktyce wygląda? Generalnie lampa to koszt ok 2500zł, a filtr np. hoya nd (model 1000) ok. 250zł. Byłbym wdzięczny za odpowiedzi.
Odp: HSS vs Filtr ND - ktoś, coś?
podepne sie troche pod temat (sorry Janeek),bo filtr szary jest na mojej liście zakupów na czołowym miejscu (jasne stałki i 1/4000s w 6D... ) generalnie chodzi mi o "zafarb' jaki daja podobno neutralne filtry ND, spotkałem info że od ND8 juz bywa widoczny, czy ND4 wiele pomoże...
Janek, ND 1000 nie będzie troche za mocny?
tombas, generalnie wszystko ma jakiś zafarb. Mniejszy lub większy. Problemem jest zwykle stosowanie filtrów połówkowych w połączeniu z pełnymi. W przypadku pełnych zafarb da sie ładnie skorygować.
Tu kiedyś robiłem małe porównanie
http://www.canon-board.info/testy-sp...w-haida-99487/
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Janek, ND 1000 nie będzie troche za mocny?[/url]
wiesz co, w sumie nie wiem... nie ogarniam za bardzo tych mocy. 1200ws jest do domowych zdjęć super. Na minimalnej mocy jest idealnie od przysłony 2.2-2.8 a na BD z gridem i f11 wiem, że mocy nie zabraknie. Ja potrzebuje raczej czegoś w plener, żeby w słoneczne dni swobodnie strzelać na 1/200s. Jaką moc byś mi doradził? I dzięki wielkie za odpowiedź :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
wiesz co, w sumie nie wiem... nie ogarniam za bardzo tych mocy.
HOYA - FILTRY SZARE
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Janek, ND 1000 nie będzie troche za mocny?
ND1000 to ciemności i AF nie działa. Do fotografowania tarczy słońca może być za słaby ale jego głównym przeznaczeniem to landszafty i usuwanie ludzi. Do lampy to on się nie nadaje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
nie ogarniam za bardzo tych mocy.
Wydaje mi się, że na dworze moc lampy ma mały wpływ na warunki ekspozycji.
Czyli np. jeżeli masz ISO 100, f/2, 1/8000s bez lampy to jak założysz filtr ND32 czas będzie 1/250s. Mi wystarcza właśnie Hoya ND32 do takich manewrów.
Z kolei ND 1000 wymaga statywu i cierpliwości.
Kolega chyba pisał o ogarnianiu mocy filtra ;) A nie jest tak, że zakładając szaraka trzeba zwiększyć moc lampy o tyle, ile działek kradnie filtr? Pytam, bo z lampą rzadko wychodzę w plener, a wiedza zawsze się przyda.
Cytat:
Zamieszczone przez
uosiek1
Kolega chyba pisał o ogarnianiu mocy filtra ;) A nie jest tak, że zakładając szaraka trzeba zwiększyć moc lampy o tyle, ile działek kradnie filtr? Pytam, bo z lampą rzadko wychodzę w plener, a wiedza zawsze się przyda.
Dokładnie chodzi mi o to, że lampę mam 1200ws z regulacją 1/64 - więc jest dużo zapasu mocy. Nie ma jednak HSS i czas max to 1/200. Chodzi mi o sesje plenerowe, żeby było dobrze zarówno na niskich przysłonach jak i tych wyższych. Obecnie w warunkach studyjnych, domowych przy minimalnej mocy lampy moge robić swobodnie zdjęcia od f2.2. Poniżej jest troszkę za jasno, chociaż dramatu nie ma i da się potem obniżyć expo w ps. Nie mam natomiast żadnego doświadczenia z mocami filtrów ND i w sumie nie wiem jaki wybrać aby do mojej lampy był jak najbardziej uniwersalny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Dokładnie chodzi mi o to, że lampę mam 1200ws z regulacją 1/64 - więc jest dużo zapasu mocy. Nie ma jednak HSS i czas max to 1/200.
Sprawdź, czy przy wysokich poziomach mocy błysk nie będzie wystarczająco długi, żeby traktować go jako "światło ciągłe" z krótkimi czasami (może się pojawić nierównomierność naświetlenia klatki). Można wyzwolić tą lampę lampą reporterską ustawioną w HSS (manualnie ustawiona minimalna moc), albo wyzwalaczem radiowym, obsługującym HSS (albo "super sync", różnie to nazywają).