Co reporterskiego żegnając canona 5D mark II
Witajcie.
Przerzuciłem sie jakiś czas temu z wysłużonego canona 400D z Sigmą 18-35 1.8 na Canona 5D markII i 24-70.
Niestety. Miałem kupić 70d bo genialny AF, ale znalazłem okazje by zrealizować marzenia o FF.
Szukałem puszki do spektakli teatralnych, ciemności, koncertów, tańca. Jednak szybko okazało sie, że w AF miedzy tymi dwoma modelami nie ma różnicy. Kaszana, niekończące sie ostrzenie,strzelanie kiedy mu sie podoba. Mimo lampy zewnetrznej.Nie tak to miało być.
Prosze o rade jaką puszke (może byc używana do 4tys.) powinienem kupić chcąc robić taką reporterke i nie wywalać potem 50% nieostrych, nietrafionych zdjęć nawet przy speed lighcie.
Interesuje mnie wg. ważności:
Fotografia sportowa,ruch
Taniec, ruch (+speedlight)
Spektakle teatralne, koncerty
Fotografia podróżnicza,
Chce juz zostać przy FF
Serdeczne dzieki
Odp: Co reporterskiego żegnając canona 5D mark II
Szklo 4 czy 2.8? Jeśli centralny w 5d nie dal rady to masz spory problem... Bo w tej cenie mozesz tylko kupić 6d, który ma trochę czulszy środkowy. Reszta puszek poza zasięgiem cenowym.
Masz 7dmk2 w tej cenie jeszcze :) popatrz porownania srodkowego punktu 6d i 7dmk2 i wybierz miedzy nimi
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Masz 7dmk2 w tej cenie jeszcze :) popatrz porownania srodkowego punktu 6d i 7dmk2 i wybierz miedzy nimi
Dla mnie nie ma co wybierac.... 6d ma wyższe użyteczne ISO
Ale jak marudzi na af to ja nie wiem, przecież 6d zdjęć nie robi :(
Kup cokolwiek i ostrz manualnie.
szkło 2.8
Manualnie nie da rady ostrzyć tańca w półmroku :D z resztą, czy w ogóle szybki ruch? Jeśli to potrafisz - naucz mnie :)
No chyba, że da sie w jakiś sposób pomóc puszce tak jak w ttlu są próbne błyski, żeby AF złapał to co ma złapać. Któryś fotograf w tutorialu mówił o nadajniku radiowym z laserem/lampką? która pomaga złapać AF ostrość?
Bo lampy używałem na M i wyzwalałem radiowo świecąc w ściane- wiec ostrość łapał na mało kontrastowym półmroku bez pomocy ttl.
Czy jest na sali posiadacz markII który robi zdjecia imprez i powie mi jak okiełznał AF...?
Ok to nie mówmy o 4tys. Jaki model aparatu idelanie nadawałby sie do takiego reportażu z odp. AF o jakim mówie?
A miałem kupić 70D i miałbym spokoj... :)
Ustaw lampę w tryb "wspomaganie AF" i wyłącz błysk, nie będziesz musiał puszki zmieniać :mrgreen:
Jesteś pewny, ze 70d dalby rade?
Przede wszystkim czy robisz tylko z aktywnym centralnym?
Cytat:
Zamieszczone przez
Lukeluke
Szukałem puszki do spektakli teatralnych, ciemności, koncertów, tańca. Jednak szybko okazało sie, że w AF miedzy tymi dwoma modelami nie ma różnicy. Kaszana, niekończące sie ostrzenie,strzelanie kiedy mu sie podoba.
No popatrz. Rzesze użytkowników robią świetne zdjęcia w zakresie który wymieniłeś tą puszką. Nie twierdzę, że AF w 5DII stał koło tego z serii 1x ale na moje twoje problemy nie wynikają z ułomności sprzętu.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Lukeluke
A miałem kupić 70D i miałbym spokoj...
Zawsze możesz sprzedać 5DII i sobie kupić 70D choć wątpię abyś "miał spokój".