Witajcie , planuję przesiadkę z canona 700d w myślach mam 70d czy to dobry wybór? Chciałbym na body przeznaczyć do 4500zł
Wersja do druku
Witajcie , planuję przesiadkę z canona 700d w myślach mam 70d czy to dobry wybór? Chciałbym na body przeznaczyć do 4500zł
ponieważ w 700d brakuje mi: ...
Roznica miedzy 700d a 70d imo nieoplacalna, jak koniecznie crop to bralbym 80d. Odpisz czemu taka zmiana, czego Ci brakuje, co focisz itd.
Czego mi brakuje ? W sumie to niczego ale trzeba się rozwijać i inwestować w lepszy sprzęt.Fotografuję głównie przyrodę czasem też coś nagrywam.
Ja dokonałem takiej przesiadki głównie z powodu mikroregulacji AF i wizjerowi.
No to sobie rozwaz opcje 80d/7dmk2
80d nowa matryca, troche wieksze mozliwosci wyciagania/ratowania,
Lub kup 70d i doloz do lepszej szklarni.
7dmk2 trochę mój budżet przekracza ale 80d jest ciekawą propozycją.
Jakich obiektywów używasz? Może lepiej będzie i bardziej rozwojowo, gdy zainwestujesz w nowe szkła, a nie body.
Wydawało mi się, że "rozwój" to cecha fotografa, a tu proszę, wystarczy wydać xxxx zł, żeby się rozwinąć :D
Myślę, że obcięcie jednego zera (700d -> 70d) nie spełni Twoich oczekiwań dotyczących rozwoju. Gdyby przeszkadzał Ci AF, brak możliwości "dostrojenia" obiektywów, szumy na wysokich ISO, to sugerowałbym 80d, ale jeśli nic Ci nie przeszkadza w 700d, to zmiana nie bardzo ma sens. Zmiana typu inny, bardziej dopasowany do Twoich potrzeb obiektyw od razu może być widoczna, zmiana body na oczko wyżej może nie być widoczna na zdjęciach.