Witam. Jestem tu nowy. Mam na imię Damian i pstrykam eosem 1200d ;) chcę spróbować zabawy z obiektywami m42. Mam okazje kupić Reflecte 55mm f1.7 i Jene 50mm f2.8 . Macie z nimi jakieś doświadczenia? Pozdrawiam.
Wersja do druku
Witam. Jestem tu nowy. Mam na imię Damian i pstrykam eosem 1200d ;) chcę spróbować zabawy z obiektywami m42. Mam okazje kupić Reflecte 55mm f1.7 i Jene 50mm f2.8 . Macie z nimi jakieś doświadczenia? Pozdrawiam.
Kupić? Za ile? Na twoim miejscu kupiłbym 50 1.8 STM Canona.
Po 60zł sztuka. Szukam czegoś z bardzo mocnym rozmyciem i ta reflecta powinna chyba to zapewnić? A canona 50mm 1.8 chyba sprawie sobie pod choinkę;)
Jak chcesz kupić Canona, to daj sobie spokój z resztą - szkoda pieniędzy.
To zabawa z m42 nie przyniesie zadowalających efektów?
Jak zechcesz się pobawić, czemu nie, ale jak możesz kupić 50/1.8 STM - szkoda czasu na taką zabawę z tymi na m42.
No pod choinkę mam zamiar sobie taki sprawić. Głównie ze względu na AF. Ale szukam też czegoś z ciekawym bokehem, a tu 50mm canona chyba aż taka ciekawa nie będzie, jak te stare obiektywy?
A jeszcze mam pytanie odnośnie przejściówek. Czy przy zwykłej przejściówce bez potwierdzenia ostrości działa pomiar światła?
Takumar SMC 50/1.4
Helios 44-2 ;)
Helios 40-2
Pancolar 50/1.8
Jak ma być "niepowtarzalny" i "bardzo charakterystyczny" to np. przymknięty Industar 61 L/Z :D
(Heliosy - to typ obiektywu, nie ogniskowa)