Coś sensownego w granicach 85mm
Witam! Poszukuję szkła w okolicach 85mm stałoogniskowego (no chyba, że istnieje w podobnej cenie dobry zoom) do body FF. Naczytałem się dobrych opini o canonie ef 85mm 1.8 usm. Kompletnie nie mam pojęcia jak radzą sobie szkła innych producentów i czy mają w ofercie coś dobrego w granicach cenowych podanego przeze mnie modelu. Zastosowanie to fotofrafia dziecięca w warunkach studyjnych oraz w plenerze [emoji14]
Odp: Coś sensownego w granicach 85mm
Cytat:
Zamieszczone przez
Wołek
Naczytałem się dobrych opini o canonie ef 85mm 1.8 usm. Kompletnie nie mam pojęcia jak radzą sobie szkła innych producentów i czy mają w ofercie coś dobrego w granicach cenowych podanego przeze mnie modelu.
W podobnej cenie nic innego nie znajdziesz. Bierz Canona. Pięknie działa z FF.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wołek
Zastosowanie to fotofrafia dziecięca w warunkach studyjnych oraz w plenerze
Do jakiego body będzie to szkło podpięte ?
Bo może 85 mm będzie zbyt "wąsko".
W studio potrzeba świateł, a nie jasnego obiektywu z szybkim AF, który z kolei przyda się w plenerze/ruchu niecierpliwych maluchów.
Do Canona 6D. Jak już pisałem również do pleneru będę potrzebował.
85/1.8 używam na FF od dawna. Lądował już w błocie (razem ze mną i aparatem), w trawie i innych chaszczach. I nic. Dalej działa wyśmienicie. Obrazek na FF piękny. Dla mnie używalny od 1.8. Aberracje olewam bo w pięć sekund się to usuwa w LR/PS.
Nowy za ok. 1500 zł. Osobiście w tej cenie konkurencji nie widzę.
Zaraz ktoś napisze, że to staroć i do bani. Że lepiej tamron 1.8 ze stabilizacją, nowa sigma art albo eLka. Te szkła z pewnością optycznie są lepsze ale także dużo droższe. Jeśli możesz wydać max. 1500zł na fajne, jasne, szybkie szklo 85mm to zdecydowanie polecam.
Możesz jeszcze pomyśleć nad 100/2.0. Trochę dłuższe szkło w podobnej cenie. Optycznie także bardzo dobre.
Do 6D polecam bardzo EF 85 1.8 USM. Użyteczny prawie od 1.8.
Dziwię się ludziom, którzy szukają jakichś wynalazków, mając "pod ręką", taki krótki, szybki i ostry obiektyw 85 mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wołek
Do Canona 6D. Jak już pisałem również do pleneru będę potrzebował.
Bierz 85 1,8, świetne szkło za śmieszne pieniądze. Używki często w idealnym stanie można dostać
Dzięki za pomoc! Teraz już nie mam nad czym się zastanawiać :)
Cytat:
Zaraz ktoś napisze, że to staroć i do bani. Że lepiej tamron 1.8 ze stabilizacją, nowa sigma art albo eLka.
Przecież Elka ma większe aberracje, jest trzy razy cięższa i dwa razy wolniejsza ;)
Dobrze kolego zdecydowałeś, to fajne szkiełko, będzie Ci służyć. :)
Jako alternatywę rozważ jeszcze 100mm f2. Jakościowo trochę lepiej od 85mm.