Body używane 1D III vs 5D III vs nowe 7D II
Witam,
Niestety czytając wiele wątków wciąż nie potrafię się zdecydować .. z jednej strony ogranicza mnie budżet a z drugiej jak już mam inwestować to może w nowe. A więc obecnie mam 550D i czuje że już mi czegoś brakuje na pewno AF za wolny za mało... Fotografuję psy - portery + ruch - zależy mi oczywiście na jak najlepszych zdjęciach i wiem, że to ręka robi ale aparat ma pomóc :)
Więc bardzo Was proszę doświadczonych fotografów o pomoc w wyborze :)
Odp: Body używane 1D III vs 5D III vs nowe 7D II
5dIII, najlepszy obrazek i AF, zwłaszcza przy małych obiektach szybko i zmiennie poruszających się.
Akurat przy psach moze miec znaczenie szybkostrzelnosc, wiec i 1DIII ma swoje zalety (tu rewelacyjny AF , no i oczywiscie takze cena) , tylko ta waga i rozmiar... Na 5DIII to juz trzeba miec kase i raczej do zastosowan profesjonalnych. No, ale - co kto lubi...
Cytat:
Zamieszczone przez
Sandra Clan Fair Play
z jednej strony ogranicza mnie budżet a z drugiej jak już mam inwestować to może w nowe.
Gdyby nie to, to powiedziałbym... 5DIV, najlepszy obrazek i AF....:)
A tak postawiłbym na 6D. Na środkowym i servo, moim zdaniem, jest lepszy niż 5DIII.
--- Kolejny post ---
No nie da się edytować:) Jeszcze miałem dodać że dużo tańszy:)
A teraz da się edytować:)
No dobra, nie przeczytałem tytułu wątku, po przeczytaniu powiem... nie wiem:)
Z tych 3 wybrałbym 5dmk3 za relatywnie nowe body, za AF, za obrazek. Wszystko zależy od tego za ile i jakie używane 5dmk3/1dmk3 uda się zdobyć. Celowałbym jednak w 5d mk3.
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
A tak postawiłbym na 6D. Na środkowym i servo, moim zdaniem, jest lepszy niż 5DIII.
Śmiałe stwierdzenie ale ja napiszę jeszcze bardziej śmiałe: w servo to dla mnie 5d MK2 jest lepsza niż 6d a przynajmniej nie gorsza niż 6d :)
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Z tych 3 wybrałbym 5dmk3 za relatywnie nowe body, za AF, za obrazek. Wszystko zależy od tego za ile i jakie używane 5dmk3/1dmk3 uda się zdobyć. Celowałbym jednak w 5d mk3.
Śmiałe stwierdzenie ale ja napiszę jeszcze bardziej śmiałe: w servo to dla mnie 5d MK2 jest lepsza niż 6d a przynajmniej nie gorsza niż 6d :)
W 6D centralny działa szybciej i pewniej niż w 7D no i 5DII, więc spokojnie tez polecam 6D
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
W 6D centralny działa szybciej i pewniej niż w 7D no i 5DII, więc spokojnie tez polecam 6D
Założyciel(-ka) szuka pomiędzy 7D mk2 / 1d mk3 / 5d mk3 a nie 7d czy 5d mk2 :) Ja tylko czekałem kiedy 6d się pojawi w dyskusji ;)
A jak w 6D wypadają punkty pomocnicze AF wokół centralnego?
1dIII jest szybkostrzelne, podobnie jak 1dIV. Jednak jak przychodzi do selekcji, to okazuje się że z 5dIII mam znacznie więcej trafionych w przypadku zwierząt. Jedynki za to bardzo dobrze spisują się na boisku. Szybki czas reakcji, beateria, FPS to niewątpliwie ich domena.
Co by jednak nie polecić, to tu przede wszystkim szkło będzie mogło mieć decydujący wpływ. Czyli albo jakieś 70-200/2.8, albo jakieś 200/2.8 czy 135/2.
6d jest fajne, ale jakbym tylko miał możliwość to od razu bym zamienił na 5dmk3
Z tej trójki to bym się nawet nie zastanawiał