iMac, macbook do obróbki zdjęć
Cześć
Post jest skierowany do osób, które pracują na komputerach apple'a.
Chciałabym zapytać jak pracuje się na komputerach iMac. Głównie interesują mnie modele 27'' 5k; 21,5'' 4k.
Jak to jest z tymi kolorami? Ogólnie chciałabym zapytać o wrażenia, bo fajnie jest sobie popatrzeć na komputer w salonie, ale nie wiem kompletnie jak on się sprawdza. Poza tym, w internecie niewiele znalazłam na temat zastosowania tych komputerów akurat głównie do obróbki zdjęć.
I drugie pytanie: Czy ktoś pracuje na macbooku pro 13 cali z retiną jako swoim jedynym sprzęcie? Czy 13 to z kolei nie za mało cali?
Jak w ogóle monitory się sprawdzają? Czy jest sens się w to bawić?
Odp: iMac, macbook do obróbki zdjęć
Ja korzystam z 13'' Retiny do prac mniej zobowiązujących lub roboty w terenie. Obraz jest wyśmienity.
Jednak do retuszu wolę się przerzucić na Maca Mini z 24"" monitorem Eizo. Większy rozmiar to większy komfort pracy...
Cytat:
Zamieszczone przez
rafels3
Ja korzystam z 13'' Retiny do prac mniej zobowiązujących lub roboty w terenie. Obraz jest wyśmienity.
Jednak do retuszu wolę się przerzucić na Maca Mini z 24"" monitorem Eizo. Większy rozmiar to większy komfort pracy...
najlepsze rozwiązanie. Macbook pro + monitor osobno.
Maci sobie daruj, bo lepsze ekrany mają macbookipro.
13' to mała przestrzeń do pracy
Cytat:
Zamieszczone przez
paula21
Post jest skierowany do osób, które pracują na komputerach apple'a.
Chciałabym zapytać jak pracuje się na komputerach iMac. Głównie interesują mnie modele 27'' 5k; 21,5'' 4k.
Jak to jest z tymi kolorami? Ogólnie chciałabym zapytać o wrażenia, bo fajnie jest sobie popatrzeć na komputer w salonie, ale nie wiem kompletnie jak on się sprawdza. Poza tym, w internecie niewiele znalazłam na temat zastosowania tych komputerów akurat głównie do obróbki zdjęć.
I drugie pytanie: Czy ktoś pracuje na macbooku pro 13 cali z retiną jako swoim jedynym sprzęcie? Czy 13 to z kolei nie za mało cali?
Jak w ogóle monitory się sprawdzają? Czy jest sens się w to bawić?
Ty tak na poważnie? :shock:
Zajrzyj sobie tutaj i poczytaj:
Mac czy PC? Jaki komputer do obróbki zdjęć
Ty też tak na poważnie? Czytałam to przed opublikowaniem tego posta. Mam się opierać na opinii jednej osoby? Fora naszej konkurencji też czytałam - nie dość, że słabo aktualne, to jeszcze wypowiadają się tam osoby, które nigdy z apple'm nie miały do czynienia.
Może są na świecie ludzie, którzy pracują na w/w komputerach, ich opinia mnie bardziej interesuje.
Czysto informacyjnie.....
Co do modeli o które pytasz, może nie do końca pomogę, ale na iMacu 27' pracujemy przy obróbce zdjęć i grafice od końca 2012r. (model z cienkimi ściankami bocznymi) i na razie jakoś nie narzekamy a ni my ani nasi klienci, wygoda pracy na tym komputerze oraz jakość obrazu są w zupełności wystarczające do normalnej pracy. Tak jak piszesz, większość ludzi tylko gdzieś tam słyszała, coś widziała w iSpocie i tyle mieli wspólnego z Makiem :(
Wysyłaliśmy setki prac do fotolabu jak i na druk wilekoformatowy i offset i jakoś nie widziałem, żadnych różnic pomiędzy eketem końcowym, a tym co na ekranie ;)
Co do 13' to tak jak piszą popzednicy, trochę mało do normalnej pracy (sam używam Air'a 13,3, ale tylko do zgrania zdjęć w terenie i ewentualnie puszczenia czegoś na szybko, jako podgląd do klienta).
Jeśli masz już jakiś dobry monitor, to najlepszym rozwiązaniem faktycznie może być Pro z monitorem, jeśli nie to decyzja pozostaje tylko Twoja :)
Od razu zaznaczam, wcześniej miałem przyjemność z monitorami zarówno Eizo jak i NEC przeznaczonymi do grafiki - tak jak piszę przy zastosowaniu semi-pro - nie popadajmy w histerię, że iMac się nie nadaje.
Wielkie dzięki za odpowiedź ;)
Z tego co zanotowałam - 27' ma bardziej nasycone kolory, od monitorów podobnego typu. Zastanawia mnie tylko, czy to jest aż taki duży problem.
Cytat:
Zamieszczone przez
paula21
Z tego co zanotowałam - 27' ma bardziej nasycone kolory, od monitorów
Trzeba używać kalibratora. Po to jest ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
paula21
Ty też tak na poważnie? Czytałam to przed opublikowaniem tego posta. Mam się opierać na opinii jednej osoby? Fora naszej konkurencji też czytałam - nie dość, że słabo aktualne, to jeszcze wypowiadają się tam osoby, które nigdy z apple'm nie miały do czynienia.
Może są na świecie ludzie, którzy pracują na w/w komputerach, ich opinia mnie bardziej interesuje.
Czysto informacyjnie.....
tak, opieraj się na opinii tej jednej osoby i mu dziękuj, że masz tą wiedze za darmo.
Prawdopodobnie ekran w Macu jest robiony pod efekt WOW i ma podkręcone kolory, ale te WOW nie pokaże się na druku.
Może lepiej zastanów się czy chcesz stricte profesjonalny monitor ( czyli taki że jak retuszujesz np. twarz, to jest żółta, a nie pomarańczowa)czy szukasz taniego kompromisu. Jeśli go szukasz, to kup ode mnie laptop IPS lub maca i starczy. A jak pro, to nie Mac
ja mam 15 cali, w sumie na szybko gdzies w trasie to spoko, ale jak cos wiekszego to macmini i 24 eizo i jest lepiej. retina ma swoje zalety ale kolory eizo ma lepsze :)