Problem - import RAWA do Lightrooma ( utrata koloru - brak rozwiązania)
Hej ! Szukałem już sporo czasu ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, problem znamy wszyscy ale dokładnej odpowiedzi nie dostałem nigdzie.
Aparat w jego podglądzie pokazuje JPGA ( z pewnymi ustawieniami systemowymi ) przez co jest on bardziej np nasycony itp natomiast po imporcie RAWA do Lightrooma wszystko gaśnie, wiadomo że jest to plik surowy i nie przekazuje tych ustawień przez co znów trzeba machać suwakami..
Szukam sposobu w jak najprostszy sposób ustawić program Lightroom żeby po Imporcie Rawa plik nie "przygasał" a był jak najbardziej zbliżony do tego JPGA ustawionego w aparacie.
Ostatni przykład bardzo mocne przygaszone niebieska światła na sali weselnej, płaska skóra itp :/
Odp: Problem - import RAWA do Lightrooma ( utrata koloru - brak rozwiązania)
Dokąd ten świat zmierza?
Też dopłacasz do zdjęć schabowych?
Było o tym nieraz na forum.
Tak się dzieje, bo LR ma swoje profile, a nie te z aparatu.
Taka sytuacja...
Możesz ewentualnie próbować stworzyć sobie profil, który najwierniej będzie odzwierciedlał to co aparat wypluwa lub używać DPP dołączony do aparatu. Ewentualnie z DPP można wypluć TIFF-a i potem tego TIFF-a robić dalej w LR, ale to już jednak trochę zabawy, albo robić po prostu JPG-i ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Było o tym nieraz na forum.
Tak się dzieje, bo LR ma swoje profile, a nie te z aparatu.
Taka sytuacja...
Możesz ewentualnie próbować stworzyć sobie profil, który najwierniej będzie odzwierciedlał to co aparat wypluwa lub używać DPP dołączony do aparatu. Ewentualnie z DPP można wypluć TIFF-a i potem tego TIFF-a robić dalej w LR, ale to już jednak trochę zabawy, albo robić po prostu JPG-i ;)
Rozumiem, że masz na myśli jedynie profilowanie aparatu np: color checker-em ?
Właśnie czytałem, że można ustawić tak lightrooma że odtworzy obraz bardzo zbliżony do tego co widzisz na aparacie, poprzez reset jego domyślnych ustawień.. ale może się mylę :(
Stąd też moje pytanie.
Całość moim zdaniem. Weź na przykład strzał b/w z aparatu. W lr nagle odzyska kolory :-)
Sam profil kolorów nie wystarczy. Poza tym to jakby.... Po to masz lr żeby zrobić zdjęcia takie jak ty chcesz a nie jakie aparat chce. Jeśli wybierasz opcje nr. 2 to może faktycznie rób jpg?
Cytat:
Zamieszczone przez
mm9
Rozumiem, że masz na myśli jedynie profilowanie aparatu np: color checker-em ?
Właśnie czytałem, że można ustawić tak lightrooma że odtworzy obraz bardzo zbliżony do tego co widzisz na aparacie, poprzez reset jego domyślnych ustawień.. ale może się mylę :(
Stąd też moje pytanie.
Aż tak się na tym nie znam, mi to w niczym nie przeszkadza ;) ale zapewne da się to jakoś zrobić.
Można sobie zapisać Preset - czyli ustawienia, z jakimi będą importowane do LR wszystkie RAWY. Ustawiasz saturację, kontrast, jasności, cienie i całą resztę jaka Ci w większości przypadków pasuje, zapisujesz i potem przy imporcie możesz automatycznie dodawać do zdjęć te ustawienia. Ale jak to zrobić poszukaj w necie, na pewno znajdziesz.
Cytat:
Zamieszczone przez
mm9
Hej !
Aparat w jego podglądzie pokazuje JPGA ( z pewnymi ustawieniami systemowymi ) przez co jest on bardziej np nasycony itp natomiast po imporcie RAWA do Lightrooma wszystko gaśnie, wiadomo że jest to plik surowy i nie przekazuje tych ustawień przez co znów trzeba machać suwakami..
Szukam sposobu w jak najprostszy sposób ustawić program Lightroom żeby po Imporcie Rawa plik nie "przygasał" a był jak najbardziej zbliżony do tego JPGA ustawionego w aparacie.
Rozumiem, ze to co Lr oferuje w zakładce:
Camera profile/Profile/Camera ...
nie odpowiada Ci?
No bo w zamyśle miało właśnie przypominać wbudowane profile aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
mm9
Hej ! Szukałem już sporo czasu ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, problem znamy wszyscy ale dokładnej odpowiedzi nie dostałem nigdzie.
Ostatni przykład bardzo mocne przygaszone niebieska światła na sali weselnej, płaska skóra itp :/
A podświetl zaimportowanego RAW-a i w sekcji Camera Calibration zmień Profile: Adobe standard na Camera standard. Czy o taką różnicę Ci chodzi? Jeżeli tak, to po zmianie Profile: przytrzymaj klawisz Alt (Option na mac), opcja Reset zmieni się na Set Default..., użyj jej i w oknie które się pojawi potwierdź Update to Current Settings.