Lustrzanka + obiektyw do filmowania (do 5000 zł)
Witam.
Od jakiegoś czasu zajmuję się amatorsko filmowaniem, ale chciałbym zrobić krok do przodu. Sprzedałem starszą, tanią lustrzankę (Sony Alpha-58) i planuję kupić coś nowego i nieco lepszego.
W cenie do 5000 zł chciałbym nabyć zarówno body, jak i jeden dość uniwersalny obiektyw. Myślałem o Canonie 70D i obiektywie Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM. Co myślicie o takim zestawie na początek? Więcej kasy przeznaczyć nie mogę, ponieważ planuję jeszcze zakup statywu i flycama. A może lepiej wybrać inne body? Jeśli tak, to jakie?
Odp: Lustrzanka + obiektyw do filmowania (do 5000 zł)
70d jest ok, ale czy ciemny uniweralny zoom to jest to? Wolalbym sigme 17-50 i jakas stalke. Chyba ze mowisz o nowkach to chyba braknie kasy.
Celuję raczej w nówki. A poleciłbyś jakiś jaśniejszy obiektyw w tej cenie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Splint3r
Celuję raczej w nówki. A poleciłbyś jakiś jaśniejszy obiektyw w tej cenie?
no już poleciłem wyżej a stałka to ja nie wiem jaką chcesz ogniskową to po co mam zgadywać
Zrozumiałem, że Sigma przekracza mój budżet, ale wygląda na to, że nieznacznie. Jeśli chodzi o ogniskową, to jako pierwszy obiektyw chciałem coś maksymalnie uniwersalnego. Dlatego myślę poważnie o 18-135 Canona. Do tej pory (w Soniaczu), miałem 18-55 i czasami to nie wystarczało. Hm... ciężka sprawa.
Ciężko doradzic, ale jak mowisz ze standard jest ok to 18-135 wersja STM powinien być ok, tylko na pewno stm a lepiej nano usm (ale to drozsze i uzywke ciężko trafić)
Jesli chcesz miec AF podczas filmowania nie kupuj sigmy. Najlepsze obiektywy (do 70d) beda mialy w nazwie STM.
Jesli nie chcesz AF i manualny focus jest ok, kup nawet stara 50 1.4 na m42.
nie jestem pewny ale ta nowa technologia chyba z 70d i tak by nie działała, także STM Ci wystarczy i on będzie współpracował z ciągłym AFem z 70d. Za kasę, która zostanie kup sobie 50 1.8 stm
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
nie jestem pewny ale ta nowa technologia chyba z 70d i tak by nie działała, także STM Ci wystarczy i on będzie współpracował z ciągłym AFem z 70d. Za kasę, która zostanie kup sobie 50 1.8 stm
W sumie niegłupi pomysł. Nie wiedziałem, że 50 mm 1.8 od Canona kosztuje tylko 5 stówek. Dzięki, na pewno to rozważę :).