Filtr się zablokował. Odkręcamy w którą stronę ?
Zablokował mi się na amen filtr CPL wkręcony w obiektyw 18-55 i nie wiem na 100% w którą stronę odkręcać bo trzeba strasznej siły i nie chcę przesadzić.. Odkręcam w lewo, dobrze ?
Czy sa jakieś inne sposoby typu wkroplenie oleju w szczeliny lub podgrzanie sprzętu na kaloryferze by zrobiło się luźniej czy jak ?
Odp: Filtr się zablokował. Odkręcamy w którą stronę ?
W lewo! ? Sprawdź google, jest mnóstwo domowych sposobów na odkręcenie zapieczonego filrra, wieczka od słoika czy coś
Delikatnie - im mocniej ściskasz tym bardziej zniekształcasz oprawę filtra i tym trudniej odkręcić
Problemem może być to, że trzeba wykręcić filtr z kita a tam można rozwalić napęd AF. Lepiej przełączyć na MF i dopiero kręcić.
Cytat:
Zamieszczone przez
jerzyp
Delikatnie - im mocniej ściskasz tym bardziej zniekształcasz oprawę filtra i tym trudniej odkręcić
Aby zmniejszyć punktowy nacisk, trzeba rozłożyć wszystkie 5 palców równomiernie dookoła filtra. Pomaga użycie gumowej rękawiczki - lepszy chwyt przy mniejszym nacisku.
Miałem podobnie i pomogło.
Najlepszy,skuteczny sposób, ja tak kilka razy miałem i odkręciłem - gumka recepturka naciągnięta na obwodzie filtra plus więcej na tyle żeby można było pociągnąć w LEWĄ stronę. Równomiernie naciągając gumkę przy odkręcaniu -odkręcisz każdy zapieczony filtr.No chyba że gdzieś obiektyw upadł i uszkodzony jest gwint na obudowie.
Podważ filtr za pomocą noża. To znaczy wsadź nóż pomiędzy filtr, a obiektyw i delikatnie nóż w dół. U mnie pomogło ;) Żadne gumki, równomierne chwytanie itd.
Cytat:
Zamieszczone przez
OCleVer
Podważ filtr za pomocą noża. To znaczy wsadź nóż pomiędzy filtr, a obiektyw i delikatnie nóż w dół. U mnie pomogło Żadne gumki, równomierne chwytanie itd.
:) a nie lepiej za pomocą piły spalinowej ?:) lekko nadciąć i odkręcić :)
Twoja metoda to już ostateczność chyba :) Ale kolega zrobi jak zechce, mam nadzieje że podzieli się z nami wynikiem działania .
Kolejny sposób, przetestowany (też polar): równomierne podgrzanie, pod (tradycyjną, nieekologiczną) żarówką 60W, z niewielu cm. Tylko tyle, żeby był wyraźnie ciepły. Wcześniej sposób z gumką nie pomógł, po lekkim podgrzaniu poszło lekko, tylko palcami.
Na takie okazje warto sobie kupic klucze do odkrecania filtrów. Sa zestawy po dwa - jak np. polar sie zakleszczy na UV.