Eksperyment 85mm na FF vs 50mm na APSC
Czy ktos widział w sieci (a może sam robił) porównanie eLek f/1.2 85 i 50mm robione tak zeby uzyskac praktycznie ten sam kadr? powiedzmy na 6d (5d) i 7d2, jak wypadnie porównanie obrazka? a może ktos chetny do zabawy? do przeprowadzenia testu brakuje mi tylko... 85mm f/1.2
Odp: Eksperyment 85mm na FF vs 50mm na APSC
Uczciwsze będzie porównanie 50/1.2L na APSC do 85/1.8 na FF. Co do 85/1.2L na FF to strzelam w ciemno, że będzie wspaniale i trochę nie fair w stosunku do APSC. ( oczywiście wszystko na pełnej dziurze)
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Uczciwsze będzie porównanie 50/1.2L na APSC do 85/1.8 na FF. Co do 85/1.2L na FF to strzelam w ciemno, że będzie wspaniale i trochę nie fair w stosunku do APSC. ( oczywiście wszystko na pełnej dziurze)
sorry, ale nie chodzi mi o uczciwsze, ani teoretyczne(bez urazy) porównanie, tylko uzyskanie "naocznego" wyniku z eLek, bez wzgledu na to jak bardzo(jesli:mrgreen:) "przegra" 50-tka
W sumie to TDP mają takie sample zarówno dla 85 1.2 L :
Canon EF 50mm f/1.2L USM Lens Image Quality
Jak i dla 85 1.2 L II :
Canon EF 50mm f/1.2L USM Lens Image Quality
Brakuje mi porównania bokeh bo tu na pewno będzie na korzyść 85L
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
tak, to znam, jakis obraz to daje,ale foty tabelek, linijek, czy bateryjek to nie jest najwazniesze czym kieruje sie przy decyzjach zakupowych (gdyby tak było, w zyciu bym nie kupił 50/1.2):mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
tak, to znam, jakis obraz to daje,ale foty tabelek, linijek, czy bateryjek to nie jest najwazniesze czym kieruje sie przy decyzjach zakupowych (gdyby tak było, w zyciu bym nie kupił 50/1.2):mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
do przeprowadzenia testu brakuje mi tylko... 85mm f/1.2
Mi niestety 50L i APS-C. Kiedyś robiłem podobne porównanie (jest tutaj w testach), ale 135+5d3 a 100/2+1dIII.
Co prawda nie te obiektywy ale może ciebie zainteresuje:
http://neilvn.com/tangents/full-fram...epth-of-field/
Wyraźnie widać, że stosując tzw. ekwiwalent ogniskowej FF na cropie uzyskuje się nieco inne rozmycie tła.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Wyraźnie widać, że stosując tzw. ekwiwalent ogniskowej FF na cropie uzyskuje się nieco inne rozmycie tła.
Tutaj mozna pooglądać obrazki:
Canon EOS 6D kontra 7D Mark II - który aparat powinienem wybrać? | Fotoblogia.pl
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Tak się nie da.
w sensie ze co/jak sie nie da? bo nierozumiem :p