Blokada przysłony Sigma ART 35mm 1.4?
Filmuję i robię zdjęcia. Posiadam C5D III, 80D i Sony A7SII+Commlite do obiektywów Canona. Kupiłem ostatnio używaną Sigmę z tytułu tematu. Jako, że również filmuję podłączyłem ją do Soniacza, pobawiłem się chwilę parametrami, odłączyłem. Po przełożeniu do 5D przez wizjer obraz widziałem o wiele ciemniejszy, tak jakby przysłona miała z F5. Włożyłem obiektyw do 80D - to samo. Dopiero załączenie szkła do Sony, zdjęcie przesłony do 1.4 i włożenie do Canona pomogło. W wizjerze było jasno - normalnie. Później sytuacja kilka razy randomowo mi się powtórzyła, z tym, że obiektyw nie miał już styczności z Sonym. Czyli po którymś uruchomieniu wizjer był ciemniejszy, pomagało zdjęcie i ponowne włożenie obiektywu. Jak mam postrzegać takie zjawiska i czy mam się czegoś obawiać? Kupiłem uszkodzony obiektyw? :|
Odp: Blokada przysłony Sigma ART 35mm 1.4?
podłącz do któregoś z canonów ustaw przysłonę np f16 i powciskaj przycisk podglądu głębi ostrości (patrząc na przysłonę od przodu obiektywu) jak coś przycina zacina przy otwieraniu i zamykaniu to może oznaczać że zdycha albo coś :o może kupiłeś uszkodzony :o to jedna z rzeczy, którą zawsze sprawdzam jak kupuję obiektyw
Cytat:
Zamieszczone przez
cholasz
Filmuję i robię zdjęcia. Posiadam C5D III, 80D i Sony A7SII+Commlite do obiektywów Canona. Kupiłem ostatnio używaną Sigmę z tytułu tematu. Jako, że również filmuję podłączyłem ją do Soniacza, pobawiłem się chwilę parametrami, odłączyłem. Po przełożeniu do 5D przez wizjer obraz widziałem o wiele ciemniejszy, tak jakby przysłona miała z F5. Włożyłem obiektyw do 80D - to samo. Dopiero załączenie szkła do Sony, zdjęcie przesłony do 1.4 i włożenie do Canona pomogło. W wizjerze było jasno - normalnie. Później sytuacja kilka razy randomowo mi się powtórzyła, z tym, że obiektyw nie miał już styczności z Sonym. Czyli po którymś uruchomieniu wizjer był ciemniejszy, pomagało zdjęcie i ponowne włożenie obiektywu. Jak mam postrzegać takie zjawiska i czy mam się czegoś obawiać? Kupiłem uszkodzony obiektyw? :|
Niekoniecznie. Może być tak że elektronika adaptera zakłóciła elektronikę obiektywu czyli sam sobie zaszkodziłeś.
Commlite PHOTO & VIDEO Accessories
To jest ten adapter? Przejdź na zakładkę "Compatibility". Widzisz gdzieś tam Sigma Art 35mm F1.4 DG HSM?
Teraz wypadałoby kupić sobie USB Dock w wersji z mocowaniem Canon, zainstalować oprogramowanie, podpiąć obiektyw pod USB Dock i przywrócić go do ustawień fabrycznych a przy okazji zaktualizować (ewentualnie nadpisać ponownie ale nie wiem czy można) firmware. Albo wysłać obiektyw do serwisu http://www.foto-service.pl/index.php?mode=2
Jak się mu poprawi to używać obiektywu wyłącznie z Canonami. Będziesz chciał go nadal używać na swoim Sony A7SII? Szykuj nieco ponad 1100 zł na firmowy konwerter Sigma MC-11 konwerter - Akcesoria drobne - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Problem się powtarza. Przysłona potrafi się zablokować od czasu do czasu. Być może sobie to sam zafundowałem, nie wiem w tym momencie. Nie wiem, czy jest sens kupowania tego DOCK'a, z drugiej strony jaką mam pewność, że to przez ten adapter.
Mam to samo, od jakiegoś czasu. Szkło kupione pod koniec 2017r. Losowe przycinanie się przysłony od Lipca 2019r. Nigdy nie używany z żadnymi adapterami, cały czas na Canonie 6D. Defekt identyczny jak u Ciebie. Nie mam pojęcia co może być przyczyną, ale po takim czasie użytkowania podejrzewam, że to po prostu defekt i trzeba złożyć reklamację. Jedyne co zauważyłem to zaczęło się to dziać od momentu rozpoczęcia używania nowego Flasha YongNuo 685 w trybie HSS. Choć myślę, że to tylko losowy przypadek eg. zbieg okoliczności, bo po jakimś czasie przysłona znów się przycięła pomimo nieużywania żadnego flash'a.
Cytat:
Zamieszczone przez
cholasz
Czy ktoś miał podobnie i rozwiązał problem????
Mam tak samo jak autor,przysłona zacina się losowo.Używany tylko z Canon 6D.
Cytat:
Zamieszczone przez
Rarki
Czy ktoś miał podobnie i rozwiązał problem????
Mam tak samo jak autor,przysłona zacina się losowo.Używany tylko z Canon 6D.
Tak miałem tak z 50L uszkodzony mechanizm przysłony. Mogą naprawić ok 300zł a jak się nie da to wymiana na nową ok 600żł
Cytat:
Zamieszczone przez
cholasz
Kupiłem uszkodzony obiektyw? :|
Wszystko na to wskazuje że gość był nieuczciwy. Dlatego z tymi używanymi rzeczami to zawsze mam dylemat. Często wolę dopłacić do nówki ale mieć święty spokój.
Czy firmware obiektywu da się zaktualizować? Problemy z przysłonami są także objawem niekompatybilności zestawu Obiektyw-Sparat.
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Czy firmware obiektywu da się zaktualizować? Problemy z przysłonami są także objawem niekompatybilności zestawu Obiektyw-Sparat.
Da się zaktualizować, trzeba mieć Sigma dock.