Odp: Wyświetlanie kolorów
O jakich serwisach mówimy? Z reguły tam jest potworna kompresja kosztem jakości jak np FB - dramat czasem jest. Co prawda można to podkręcić, zoptymalizowac ale mało kto się tym przejmuje i wrzuca fotki na żywca a automat robi tą fuj fuj kompresję i potem masz taki efekt. Sam się przekonałem jak moja produkcja poszła na fanpage FB zamiast na stronę www w galerii. Oj były różnice w jakości takie że klękajcie narody:)
Jakiej przegladarki uzywasz ? Napisz w jaki sposob zapisujesz zdjecie ktore wrzucasz potem do internetu
Są to 1x,500px facebook...Próbowałem chrome i mozilla. W obu przypadkach wyglądało to idenycznie.A zdjęcie zapisuję z osadzonym profilem srgb. Próbowałem opcji "zapisz jako" oraz "zapisz dla internetu"
Zdjęcia innych oraz te które wcześniej wrzuciłem widzę poprawnie,problem jest tylko z tym moim,obrobionym na nowym monitorze.
Czy w Firefoxie masz w ustawieniach zaznaczoną opcję zarządzania kolorem?
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Czy w Firefoxie masz w ustawieniach zaznaczoną opcję zarządzania kolorem?
Tomasz Płuszczyk gdzieś na swoim blogu opisuje jak w ustawieniach przeglądarki wrzucić profil monitora i do tego się zastosowałem ale bez tego oraz na chromie było tak samo
Jeżeli masz skalibrowany i oprofilowany monitor, a dodatkowo masz takie ustawienia w Firefoxie:
http://www.canon-board.info/druk-ska...ml#post1302089
no to wszystko powinno działać dobrze.
Skoro poprzednie zdjecia byly tak samo zapusywane jak teraz i wyswietlaja sie poprawnie a obrobione na nowym monitorze juz nie bardzo to moze cos przestawiles w PS i zle zapisujesz.
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Skoro poprzednie zdjecia byly tak samo zapusywane jak teraz i wyswietlaja sie poprawnie a obrobione na nowym monitorze juz nie bardzo to moze cos przestawiles w PS i zle zapisujesz.
Logicznie rzecz biorąc problemem jest nowy monitor a raczej jego profil.
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Też tak mi się wydawało ale w camera raw mam ustawiony kolor na adobe rgb.Ustawienia koloru w ps również adobe. Zdjęcie później konwertuję i zapisuję w srgb.