Obiektyw do widoczków ale nie rybie oko
Witam
Zapewne gdzieś już ktoś o to pytał ale to forum jest tak duże, że już nawet ciężko się wyszukuje :)
Jestem świeżym posiadaczem canona t5 (1200d) i w zestawie kitowy obiektyw jest o ogniskowych 18-55mm. Obiektyw jak na moje potrzeby jest całkiem fajny ale ten zoom w dół nie jest za duży. Obraz nie jest aż tak szeroki. Zależy mi na szerszym kącie. Z bliska jakieś budynki, z daleka pejzaże pól, łąk itp. Fotografia wakacyjnego włóczęgi :)
Chciałbym kupić jakiś taniutki obiektyw do widoczków. Może to być stałka, jasność nie jest dla mnie priorytetem. Nie musi być jakaś mega super jakość. Ten obiektyw bym używał może raz w tygodniu a zawodowo jestem bardzo daleko od fotografii. Poczytałem i dobrą opcją wydaje się kupić używany obiektyw z gwintem m42 + przejścióweczkę do canona.
Na ebay (aktualnie mieszkam w usa)obiektywy które są ustawione jako szerokokątne mają ogniskową rzędu 20-35mm. I tutaj wchodzi moje pytanie, bo to jest więcej niż moje 18mm na kitowym obiektywie. Takie dajmy na to 28mm obiektyw m42 będzie węższy niż 18mm kitowy canona ?
Poniżej tych ogniskowych obiektywy są ustawiane jako rybie oko i trochę się takowego boję bo nie chce mieć tego efektu, chciałbym mieć po prostu maksymalnie szeroki kąt ale bez efektu rybiego oka.
A może rybie oko przy większych odległościach - pola i łąki oddalone o minimum 50m od obiektywu będą wyglądały ok bez tego efektu kulistego rybiego oka?
Uprzejmie proszę o polecenie jakiegoś konkretnego obiektywu - wtedy miałbym jakiś punkt zaczepienia żeby oscylować koło podanych parametrów.
Odp: Obiektyw do widoczków ale nie rybie oko
Ten 20 będzie mniej więcej taki, jak Twój ustawiony na 20, a ten 35 będzie mniej więcej taki, jak Twój ustawiony na 35.
Poszukaj Canon EF-S 10-18, choć pewnie nie mieści się w definicji "taniutki" ;)
Jak nie boisz się manuala to sprawdź "Samyang"/"Falcon"/"cokolwiekwymyśliłimporter" (pojawiają się pod różnymi nazwami, hasło dla google to) "8/3.5 fisheye", przykłady zdjęć znajdziesz na pixelpeeper.com
Większość będzie pokazywała pokrzywione efekty ale znajdziesz także dalekie widoczki.
r_m dziękuję za podpowiedź. Super ta stronka, dużo można zobaczyć co dany obiektyw potrafi (chodzi mi o kąty).
Taniutki to myślałem tak do 200zł a tutaj Samyang 12mm kosztuje $300 :)
Nie boję się manuala, fotki będą robione ze skupieniem, będę miał czas na ustawianie. Dlatego właśnie myślałem o jakimś relikcie przeszłości m42 gdzie będzie całkowity manual.
C10-18 to obiektyw przełomowy u Canona jeśli chodzi o cenę szerokiego kąta. Bardzo ładny obrazek za 40% ceny C10-22.
Za 200 nie kupisz obiektywu szerszego od tego co masz.
Do Twoich celów tylko 10-18STM. Aż tak taniutki nie jest ale i tak jest tani ;-) Pamiętaj też, ze stare obiektywy szerokokątne jeszcze do aparatów analogowych nie nadają się do cyfrowych lustrzanek. Dobrą jakość obrazu na starych szkłach uzyskasz od ogniskowej rzędu 40mm w górę.
18-55 możesz też robić wycinkowe zdjęcia w pionie i softem składać w panoramę. Jest dużo dobrych darmowych programów do tego celu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Pamiętaj też, ze stare obiektywy szerokokątne jeszcze do aparatów analogowych nie nadają się do cyfrowych lustrzanek
Trudno, trzeba będzie wyrzucić 24/2.8, 28/2.8, 35/2.0 i jeszcze parę innych... ;)
Miałem na myśli obiektywy, w których bywają problemy z telecentrycznością. Na błonie to nie jest problem, na matrycy robi się mydło...
Za refabrykowany aparat z 2 kitowymi obiektywami (18-55 i 75-300) zapłaciłem jakieś 1300zł, nie mogę sobie pozwolić na 1k na obiektyw. Ja wiem, że jakość i pewnie są super te obiektywy ale ja jestem amatorem i szukam czegoś naprawdę taniego bo po pierwsze jakość dla mnie w tym przypadku nie jest priorytetem, zoomy, autofokusy i jasności w tym przypadku również nie są mi potrzebne. Kupiłem takie coś 58mm 0 43x Professional HD Wide Angle Lens with Macro for Canon Nikon More | eBay, zobaczę co z tego wyjdzie :)
Pytanie pomocnicze - jak to jest, że obiektywem o ogniskowej 10mm czyli rybim okiem udało się zrobić zdjęcia które nie mają efektu rybiego oka i to z tak małego dystansu ? Tutaj https://pixelpeeper.com/lenses/?lens=13723.
Cytat:
Zamieszczone przez
lost66
nie mogę sobie pozwolić na 1k na obiektyw. Ja wiem, że jakość i pewnie są super te obiektywy ale ja jestem amatorem
Canon 10-18 jest bardzo tanim (jak na możliwości) amatorskim obiektywem, pomyślanym jako uzupełnienie "kita" 18-55 (18-135), zaprojektowanym dla amatorów interesujących się krajobrazem. Wszystkie inne obiektywy o takich kątach widzenia są od niego droższe, np. Sigma 10-20/4.5-5.6 to ok. 1500zł.
Nikt nie każe Ci od razu kupować całego zestawu, ale wybierając lustrzankę wybierasz możliwości rozbudowy, a możliwości mogą kosztować znacznie więcej niż sam aparat - i to bez wchodzenia w sprzęt profesjonalny.
Cytat:
Kupiłem takie coś 58mm 0 43x Professional HD Wide Angle Lens with Macro zobaczę co z tego wyjdzie :)
Może się okazać, że niepotrzebnie kupiłeś lustrzankę, bo podobne efekty uzyskałbyś mniejszym i tańszym aparatem z niewymiennym obiektywem.
Cytat:
jak to jest, że obiektywem o ogniskowej 10mm czyli rybim okiem
Nigdzie w opisie tego obiektywu nie znajdziesz informacji, że to jest rybie oko. Wspominane zoomy też zaczynają się od 10mm, ale nie są obiektywami "rybie oko".