Dla niektórych może jest to pytanie banalne, ale jak mogę zrobić ładne zdjęcie błyskawicy i jak przygotować do tego aparat?
W trybie automatycznym nie potrafi złapać ostrości i wykonać zdjęcia.
Wersja do druku
Dla niektórych może jest to pytanie banalne, ale jak mogę zrobić ładne zdjęcie błyskawicy i jak przygotować do tego aparat?
W trybie automatycznym nie potrafi złapać ostrości i wykonać zdjęcia.
Pierwszy z brzegu link:
Fotografowanie burzy w pięciu krokach - Poradniki - Fotografia i podróże - Swiatobrazu.pl
jak założę konto to sprawdzęCytat:
Dostęp do pełnej treści serwisu Fotografia, wideo i testy sprzętu - Canon, Nikon. Szkolenia fotograficzne, kursy i warsztaty - Swiatobrazu.pl jest bezpłatny - wymagane jest jednak zalogowanie do serwisu. Logowanie wymagane jest również do dodawania komentarzy.
Faktycznie coś porobili z koniecznością logowania. Niech spadają. Poszukaj po google. Jest mnóstwo poradników.
W skrócie jak ja bym to zrobił:
- ISO 100
- statyw
- ostrość manualnie na nieskończoność
- czasy między 10-20 sekund i odpowiednio dobrana przysłona
- samowyzwalacz albo wężyk
- tryb M albo TV lub AV
- + trochę szczęścia :)
W Canonie ostrość manualna zwykle troszeczkę przed nieskończonością jest lepiej ustawić. Do nieskończoności i troszeczkę cofnąć.
Dlaczego ISO 100? Z tym chyba się nie zgodzę, wszystko zależy od tego jak jest ciemno (czy zdjęcia robione są w mieście, czy poza nim - zatem czy duża jest poświata od miejskiego światła), czy burza jest nad nami, czy znajduje się daleko i rozbłyski nie są tak intensywne...
Na moich ostatnich zdjęciach miałem ustawione ISO 800. Przy ISO 100 chyba byłoby zbyt ciemno.
To chyba zależy od obiektywu... W Tamronie 18-250 faktycznie trzeba cofnąć ostrość, natomiast w rybim oku (Falcon 8mm) ustawiam na samym końcu.
Samyang 8 rządzi się troszkę innymi prawami :-)
Gdybyś miał ISO 100 to wydłużyłby ci się czas i mógłbyś złapać więcej błyskawic. Z mojego punktu widzenia ISO 800 jest bez sensu bo tylko zwiększasz zaszumienie. Szczególnie na cropie.
--- Kolejny post ---
Co to znaczy zbyt ciemno? Od ustawienia ISO 100 chyba by się nie zrobiło ciemniej na niebie? Co najwyżej wydłużyłby się czas naświetlania i zmniejszyły szumy.
Dawno nie robiłem błyskawic. Jeśli jest jakiś nowy trend to mnie nomen omen oświećcie proszę :)
No dobrze... Ale przy długim czasie naświetlania chmury byłyby rozciągnięte i rozmyte. Wszystko zależy od tego co chcemy widzieć na zdjęciu... Czy kilka błysków na jednej klatce, czy może wyraźne chmury i wyładowania pomiędzy chmurami (a nie doziemne). Przy ISO 800 nie widać jakoś bardzo zaszumienia. Trend trendem, zdjęcia robiłem i miałem ustawione ISO 800
--- Kolejny post ---
Jakiś tydzień temu robiłem zdjęcia i na kilku pierwszych (jak było bardzo jasno) miałem ustawione ISO 100, dalej podniosłem do ISO 400 (pierwsze zdjęcie około 21:30 ostatnie około 23:30)