Odp: Dlaczego tak ciemno ?
18% szarosci, robiles w A lub P?
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
18% szarosci, robiles w A lub P?
nie w M
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
A swiatlomierz na 0?
tak na zero.
a tu mam jeszcze jedno pytanie odnośnie światłomierza. mam podłączoną lampę do body i mogę ustawić czas maksymalnie 1/200 a czasem jak jest więcej światła zastanego to pasuje ustawić więcej niż to 200 a nie puszcza mnie body. i co wtedy ?
lampę masz z hss, a tu pewnie zadecydował tryb pomiaru światła
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
lampę masz z hss, a tu pewnie zadecydował tryb pomiaru światła
tak z HSS ale wyłączony sam się raczej nie włącza chyba.
przepraszam mój błąd. źle przeczytałem odnośnie tego HSS.
Jesli chodzi o ekspozycje to:
Aparat widzi wszystko na czarno bialo. W zaleznosci od trybu pracy swiatlomierza, miesza wszystko i wypluwa 18% szarosc (czasem sie pisze o 12% w nowych puszkach).
Jesli niebo bylo jasne, to krzaki wyszly ciemne zeby bylo 18% szarosci na calosci.
Po ludzku: aparat jest glupi i dlatego masz kompensacje expozycji.
Lampa:
1/200 to maksymalny czas synchronizacji w Twojej puszce. Jesli chcesz wiecej wlacz HSS (high speed sync), zjedziesz nawet do 1/8000 ale stracisz sporo swiatla z lampy.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jesli chodzi o ekspozycje to:
Aparat widzi wszystko na czarno bialo. W zaleznosci od trybu pracy swiatlomierza, miesza wszystko i wypluwa 18% szarosc (czasem sie pisze o 12% w nowych puszkach).
Jesli niebo bylo jasne, to krzaki wyszly ciemne zeby bylo 18% szarosci na calosci.
Po ludzku: aparat jest glupi i dlatego masz kompensacje expozycji.
Lampa:
1/200 to maksymalny czas synchronizacji w Twojej puszce. Jesli chcesz wiecej wlacz HSS (high speed sync), zjedziesz nawet do 1/8000 ale stracisz sporo swiatla z lampy.
no ok tylko jak ustawię ev na + to będę miał białe niebo a w tym wypadku krzaki będą ok.
Tak wlasnie bedzie, zeby to "naprawic" mozesz sie bawic w bracketing albo filtry polowkowe. Na poczatek polecam to 1'sze.