CF w canon 5dmkII - spust migawki a pomiar
Panowie,
Nie wierze sam, ze o to pytam, ale dzisiaj zgłupiałem i nie umiem sobie dac rady.
Chcialbym ustawic w 5dmkII relacje pomiedzy spustem migawki a pomiarem swiatla i nie umiem tego zrobic.
Co chce uzyskac?
Spust migawki ma blokowac AF, ale nie blokowac pomiaru. Czyli po zlapaniu ostrosci i przekadrowaniu, z wciśnietym spustem pomiar mierzy swiatlo stale. Nie blokuje sie wraz z AF.
Gdy chce zablokowac nowy pomiar lub ten z momentu ostrzenia naciskam sobie AF-ON na tyle aparatu.
Za chińskiego boga nie moge tego wykilkac w CF :(
Za kazdym razem spust migawki blokuje mi AF razem z AE i jak przekadrowuje mam zatrzymany pomiar z momentu ostrzenia:(
Czy da sie w ogole taka konfiguracje wyklikac? W 5d to byla proste i banalne.
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
Odp: CF w canon 5dmkII - spust migawki a pomiar
A dlaczego nie ustawisz sobie AF na przycisku z tylu, a na spuscie tylko pomiar i strzal migawki. Masz wtedy elegancka kontrole AF i pomiaru ekspozycji. Nie lubisz AF na tylnym przycisku? Ja tak mam i super sprawa.
Nie lubie. Szukam od 2 godzin czy w ogole moja opcja jest mozliwa bo koledzy mowia ze tak maja. Ja nie umiem tego wykilkac za boga.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Cytat:
Zamieszczone przez
iczek
Nie lubie. Szukam od 2 godzin czy w ogole moja opcja jest mozliwa bo koledzy mowia ze tak maja.
Używanie przycisku AF-ON nazywane bywa "back button focusing" - w różnych systemach i modelach.
Intencją producentów było rozdzielenie aktywacji autofokusa od spustu migawki i dodanie tego właśnie przycisku, więc możesz nie znaleźć poszukiwanej opcji w 5DII.
No chyba faktycznie nie ma. Zdumiony jestem.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie mogę teraz sprawdzić jak to jest w starych piątkach ale w 6D wciśnięcie do połowy przycisku migawki blokuje ekspozycję tylko jeśli nastawiony jest pomiar wielosegmentowy. Przy każdym innym pomiarze światła wciśnięcie spustu do połowy nie blokuje ekspozycji.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Nie mogę teraz sprawdzić jak to jest w starych piątkach ale w 6D wciśnięcie do połowy przycisku migawki blokuje ekspozycję tylko jeśli nastawiony jest pomiar wielosegmentowy. Przy każdym innym pomiarze światła wciśnięcie spustu do połowy nie blokuje ekspozycji.
W 5DII też tak jest. Natomiast w 5D nie było klawisza AF-ON i chyba rzeczywiście można było oddzielić AE-lock od spustu migawki.
U siebie co prawda w 6D (nie wiem czy w 5D też się tak da) pod przycisk AF-ON przypisałem sobie AF-OFF. Mogę sobie wyostrzyć, naciskam AF-OFF, mogę puścić spust migawki, przekadrować (czy cokolwiek innego) i ponownie wciskając spust zrobić zdjęcie z nowym pomiarem, a zablokowanym AF-em.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
U siebie co prawda w 6D (nie wiem czy w 5D też się tak da) pod przycisk AF-ON przypisałem sobie AF-OFF. Mogę sobie wyostrzyć, naciskam AF-OFF, mogę puścić spust migawki, przekadrować (czy cokolwiek innego) i ponownie wciskając spust zrobić zdjęcie z nowym pomiarem, a zablokowanym AF-em.
W 5DII też tak można.
Przy okazji: nawet pomiar matrycowy pozostaje aktywny przy przekadrowaniu - blokowany jest AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Przy okazji: nawet pomiar matrycowy pozostaje aktywny przy przekadrowaniu - blokowany jest AF.
Iczek twierdzi inaczej...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Z tym sławnym przyciskiem AF-ON to ja mam problem. Polega on na tym, że w starej piątce mniej więcej na jego miejscu był przycisk blokady ekspozycji. Nie mam wielkich łap ale w 6D często mój kciuk ląduje przypadkiem na ów przycisk. W efekcie wyłączyłem go w cholerę.