Lightroom 4,3 nie widzi plików RAW z Canona M3 . Dlaczego?
Znajoma kupiła kompakt Canon M3, przywiozła zdjęcia z wyjazdu zapisane w formacie RAW , chciałem je obrobić i wywołać do jpg.
Problem w tym że mój Lightroom 4,3 nie widzi tych plików, z tego co wiem nie widzi ich też Lightroom 5.
Czy zna ktoś jakiś program do konwersji? (nie interesuje mnie program do obróbki kupiony z aparatem)
Dziękuję za odpowiedzi.
Odp: Lightroom 4,3 nie widzi plików RAW z Canona M3 . Dlaczego?
Adobe dng converter
tapnięte z tela
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Adobe dng converter
tapnięte z tela
Rozumiem że w Adobe dng converter "przerabiam" rawy z M3, a potem otwieram w Lightroom 4 ?
Converter działa, ale raw zajmuje 39MB, a ten sam DNG po conversji 23MB (?) nie widzę uszczerbku na jakości, więc może tak ma być.. :-)
Dziękuję za pomoc
Cytat:
Zamieszczone przez
Pypel
Rozumiem że w Adobe dng converter "przerabiam" rawy z M3, a potem otwieram w Lightroom 4 ?
Dokładnie, robisz konwersję do pliku dng, ustaw tylko odpowiednią metodę konwersji ( chodzi o odpowiednią wersje camera raw - taką jaką obsługuje Twój LR), potem import do LR i obróbka.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pypel
Converter działa, ale raw zajmuje 39MB, a ten sam DNG po conversji 23MB (?) nie widzę uszczerbku na jakości, więc może tak ma być.. :-)
Dziękuję za pomoc
Sprawdź czy nie ma tam opcji z zaszywaniem do środka oryginalnego rawa, wtedy plik ma prawie dwa razy większą wagę, dawno nie używałem tego programu ale coś mi się kojarzy że była taka opcja.
Zgodność Camera Raw 7,1 lub nowsza
Skalowanie interfejsu-Automatyczne (może tu powinno być na 100%)