Pomoc w wyborze aparatu zastępczego do Canona 500D
Cześć :)
Chciałabym Was poprosić o poradę. Ostatnio dzięki Waszej pomocy zakupiłam obiektyw więc może i tym razem pomożecie :)
Mam canona 500D i chciałabym dokupić jakiś sprzęt zastępczy używany. Na początku myślałam o pełnej klatce ale jednak jest to spory koszt. A aparat będzie służył do fotografii reportażowej typu studniówki, wesela itd. Zmiana aparatu na pełną klatkę wiążę się ze zmianą obiektywów. Dlatego jeszcze chce poczekać na pełną klatkę. Proszę o pomoc :)
ps. znajomi polecali 7d, co sądzicie? Czy może znacie jakieś lepsze rozwiązanie?
Odp: Pomoc w wyborze aparatu zastępczego do Canona 500D
Cytat:
Zamieszczone przez
Moniskaa
znajomi polecali 7d
To świetna reportażowa puszka. Jednakże dużo lepiej spisuje się na świeżym powietrzu niż na sali.
Z cropa to raczej 80d ale sale to raczej wysokie ISO wiec pełna klatka (6d).
5dc da radę dużo lepiej niż jakikolwiek crop.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Z cropa to raczej 80d ale sale to raczej wysokie ISO wiec pełna klatka (6d).
Napisałam, że póki co nie mogę kupić pełnej klatki.
A ile masz kasy? Z cropów Canona najlepszż matrycę ma teraz 80D. Ale to nowy model i trzeba wydać 4500zł. Poprzednika czyli 70D można kupić za 3500zł a używkę za 2500-3000zł. Do czułości ISO400 80D bedzie lepszy, powyżej oba są takie same a może nawet 70D ciut lepszy. 7D, 60D, 700D i starsze mają tą samą 18MPx matrycę, która na wysokich ISO słabo się sprawdza.
80D i 70D mają prócz przyzwoitych matryc także dobre układy AF, może nie aż tak błyskawiczne jak reporterski 7D ale wystarczające do fotek obiektów w ruchu.
Moim zdaniem celuj w 80D/70D a jesli nie ma aż takich funduszy to w dowolna używkę serii xxD.
a 500d Ci wystarcza? jeśli tak to kup coś podobnego (550d, 600d) ale jak będzie ciemno to bez lampy ani rusz.
Na Twoim miejscu jeszcze raz bym przemyślał zakup ff bo 5dc nie są jakieś kosmicznie drogie a napeno da lepiej radę niż w/w cropy.
feciu - matryca pierwszej piątki na pewno da radę, ale autorka wątku będzie robić nie tylko fotki w ciemnych pomieszczeniach. To będą dynamiczne fotki z imprez. Prócz matrycy musi być dobry AF. I tu chyba piątka polegnie...
Cytat:
Zamieszczone przez
Moniskaa
...
Mam canona 500D i chciałabym dokupić jakiś sprzęt zastępczy używany. ...
Co masz na myśli piszą zastępczy?
Robiłaś już jakieś reportaże tym co masz? Czego Ci brakuje w 500D?
7D to świetna puszka, jednak jej używalne ISO do wysokich nie należy, więc na wesela itp. trochę kiepski wybór ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Moniskaa
Napisałam, że póki co nie mogę kupić pełnej klatki.
Widzę, że 7D chodzą mniej więcej tyle ile 5D. Ja bym nie miał wątpliwości co kupić. Tym bardziej, że ma to być do "studniówki, wesela".