Tamron 28-75 2.8 winieta reklamacja
Cześć,
Mam problem, moim zdaniem,z bardzo dużą winietą w obiektywie Tamron'a 28-75 2.8 używam go w zestawie z C 6D.
Poniżej przykładowe gnioto-pstryki z zobrazowanym problemem:
Wiem, że dużo częściej trafiają się w Tamronie niż Canonie słabsze egzemplarze, pytanie tylko czy to normalne, że one tak winietują? Czy jest sens oddawać go na reklamacje? Czy w ogóle mi ją uznają?
Z góry dzięki za pomoc :)
Odp: Tamron 28-75 2.8 winieta reklamacja
a jaki (jesli) masz założony filtr (standart czy slim)?
rozumiem że winieta jest wieksza/pojawia się przy pełnym otworze, czy tak? bo to akurat jest normalne, a w jakim stopniu to komus przeszkadza...
zawsze mozna "wady" szkła korygowac programowo (na poczatek włącz w body korygowanie jasności brzegów)
Nie mam żadnego filtra założonego. Tak występuje przy 2.8, ale głównie takiego światła potrzebuje i najczęściej używam. Wcześniej przy 50mm Canona nie miałam takich problemów a używałam światła 1.8 lub 1.4
Cytat:
Zamieszczone przez
a[G]a
Mam problem, moim zdaniem,z bardzo dużą winietą w obiektywie Tamron'a 28-75 2.8 używam go w zestawie z C 6D. Wiem, że dużo częściej trafiają się w Tamronie niż Canonie słabsze egzemplarze, pytanie tylko czy to normalne, że one tak winietują? Czy jest sens oddawać go na reklamacje? Czy w ogóle mi ją uznają?
Cytat:
Zamieszczone przez
a[G]a
Nie mam żadnego filtra założonego. Tak występuje przy 2.8, ale głównie takiego światła potrzebuje i najczęściej używam. Wcześniej przy 50mm Canona nie miałam takich problemów a używałam światła 1.8 lub 1.4
To cecha a nie wada. :(
Test Tamron SP 24-70 mm f/2.8 Di VC USD - Winietowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl
Ale Canon kosztujący ponad 7000 zł jest jeszcze gorszy:
Test Canon EF 24-70 mm f/2.8L II USM - Winietowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl
Układ jest tylko taki że w przypadku oryginału od Canona do aparatu można wgrać sobie (za pomocą EOS Lens Registration Tool) profil obiektywu dzięki któremu będzie korygowana jasność brzegów (czyli likwidowanie winiety) oraz aberracja chromatyczna i robiąc zdjęcia w formacie JPEG masz pozamiatane (no może nie pod kątem likwidacji dystorsji obiektywu). Dlatego podczas używania 50mm Canona na f/1.4 i f/1.8 nie miałaś takich problemów bo miałaś wgrany i aktywowany profil dla tego obiektywu.
Natomiast obiektywy firm trzecich są pozbawione takiej możliwości dlatego najczęściej trzeba robić zdjęcia w plikach RAW (*.CR2) a potem je obrabiać pod którymś z niezależnych programów jak np. Adobe Lightroom.
Jak aberacje? Moze na to tez go zareklamujesz. Wrzuc profil w LR i po sprawie.
Najlepiej reklamować bezpośrednio u producenta ;)