Odp: Rozliczenie z klientem
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Hej,
pytanie jak w temacie: na którym etapie rozliczacie się z klientem za usługę fotograficzną zw. ze ślubem?
Do tej pory (poza zadatkiem) praktykowałem rozliczenie po oddaniu materiału. Nigdy nie było problemu z płatnością, ale wielu klientów zwlekało i znacząco przeciągało termin zapłaty. Wprowadziłem płatność po plenerze, ale niewiele to zmienia. Stosujecie rozliczenie jeszcze przed wykonaniem usługi?
Prowadzenie firmy to wieczna nauka. Ważne jest wyciąganie wniosków. Sam odpowiedziałeś sobie na zadane pytanie, szukasz potwierdzenia ?
Jak Ci się to sprawdza? Klienci nie kwestionują takiej formy rozliczenia?
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jak Ci się to sprawdza? Klienci nie kwestionują takiej formy rozliczenia?
Chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem. Masz problem to go rozwiązujesz. Jesteś dobry to stawiasz warunki, nie jesteś dobry to zaciskasz zęby i czekasz na kasę.
Pytanie:
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
(...) Stosujecie rozliczenie jeszcze przed wykonaniem usługi?
Odpowiedź:
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
(...)Sam odpowiedziałeś sobie na zadane pytanie, szukasz potwierdzenia ?
Albo mnie innej logiki na studiach uczyli, albo gdzieś tu jest błąd...
Jakiej odpowiedzi oczekujesz ? Pytasz czy brać kasę "przed" czy "po"
Ja mam obecnie tak - zadatek 25% przy podpisywaniu umowy, następne 25% w dniu ślubu, a ostatnia część przy odbiorze materiału przez klienta.
Cytat:
Zamieszczone przez
briho
Ja mam obecnie tak - zadatek 25% przy podpisywaniu umowy, następne 25% w dniu ślubu, a ostatnia część przy odbiorze materiału przez klienta.
Dzięki briho za opinię.
zadatek i reszta kasy po weselu (końcu czasu naszej pracy fotograficznej). Innej opcji nie widzę... Po co później się stresować.
Cytat:
Zamieszczone przez
obcy21
zadatek i reszta kasy po weselu (końcu czasu naszej pracy fotograficznej). Innej opcji nie widzę... Po co później się stresować.
Dla mnie koniec "pracy fotograficznej", to moment gdy zakończę obróbkę i skompletuję wszystkie materiały dla klienta, czyli średnio jakoś miesiąc po ślubie. No ale rozumiem, że Ty od razu po zakończonej pracy na weselu oddajesz klientom cały materiał zdjęciowy? :) Stres stresem, ale to chyba trochę nie w porządku wobec klienta, żeby płacił całą kwotę nie widząc zdjęć. To działa w obie strony, są nieuczciwi klienci, ale może zdarzyć się też nieuczciwy fotograf.