5D mk III i problem z pokrętłem szybkiej kontroli
Witam
Kupiłem wczoraj 5D mk III.
Wszystko działa bezbłędnie i po przesiadce z 60D jest po prostu świetnie.
Poza jednym małym detalem - otóż tzw. pokrętło szybkiej kontroli (to od przysłony w M), działa płynnie do pewnego momentu. W pewnym momencie obrotu skok zaczyna być dużo bardziej wyczuwalny - i to w taki dziwny i głośny sposób, że trudno oprzeć się wrażeniu, że coś jest nie tak. Ciężko to dokładnie opisać, ale kiedy obracam nim to do pewnego momentu wszystko idzie dobrze i cicho, aż dojdę do miejsca gdzie czuć jakby... hmmm.... chrobotanie..? I tak przez kilka stopni, po czym znów zaczyna się obracać z delikatnym i bezszelestnym skokiem. Problem pojawia się kiedy znów obrócę pokrętłem niemal o pełny obrót..
Będę wdzięczny innym użytkownikom tego aparatu o informacje, czy u was skok jest tak samo równy przez całe 365 stopni.
Dziękuję z góry za komentarze typu: nie słuchaj kółka rób zdjęcia... Jest to jak dotąd mój najdroższy zakup i chciałbym mieć 100% pewność, że tak dużo $$$ poszło na sprzęt całkowicie sprawny ;)
Odp: 5D mk III i problem z pokrętłem szybkiej kontroli
W serwisie pewnie wymienia, mozesz tez krecic az sie "rozchodzi'.
Mechanizm skokowy pokretla zrealizowany jest tam przy zastosowaniu sprezynki i malej kulki nia napedzanej. Byc moze, ze albo bieznia kulki w jakis sposob sie miejscami zdegenerowala, albo sprezynka sie pogiela i zaczyna o te bieznie szorowac - bez rozbiorki nic pewnego sie nie powie , a zeby dojsc do niej musisz zdjac pokrywe tylna, przednia i caly Top Cover. Podzespol rozbieralny i naprawialny.
Dzięki obu za szybkie odpowiedzi!
Aparat kupiony wczoraj więc raczej nie zamierzam sam niczego rozkręcać :)
Myślicie, że powinienem udać się z tym fantem do sprzedawcy?
Zakładam, że wszystko jest OK. Był już podobny wątek na forum. W 6D jest podobnie - w pewnym zakresie obrotu słychać jakby delikatne chrobotanie. Zdaje się, że kolega z 70D też o tym pisał. Niektórzy w ogóle tego nie zauważają. Przy założeniu, że skok jest taki sam. Moja diagnoza - ten typ tak ma :)
No właśnie póki co sam skok jest ok - tylko odczucia słuchowo-dotykowe nie... ;)
Biorę pod uwagę to, żeby nie przejmować się tym do czasu, aż faktycznie kółko przestanie odpowiednio reagować i wtedy wysłać do serwisu. Tylko jeśli stanie się to w 1szym roku od kupna, to musiałbym chyba wysyłać na Żytnią przez sklep prawda? Zawsze szybciej bezpośrednio...
Trochę to jednak irytujące kupować sprzęt za ponad 10K gdzie jakaś tam sprężynka i kulka nie działają dobrze.. ;)
PS - próbowałem wczoraj znaleźć jakieś wątki o podobnym temacie, ale bez rezultatu, a zdawało mi się, że już gdzieś o tym czytałem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
PhotoCut
Tylko jeśli stanie się to w 1szym roku od kupna, to musiałbym chyba wysyłać na Żytnią przez sklep prawda?
Możesz słać bezpośrednio.
Cytat:
Zamieszczone przez
jelcyk
Mechanizm skokowy pokretla zrealizowany jest tam przy zastosowaniu sprezynki i malej kulki nia napedzanej. Byc moze, ze albo bieznia kulki w jakis sposob sie miejscami zdegenerowala, albo sprezynka sie pogiela i zaczyna o te bieznie szorowac - bez rozbiorki nic pewnego sie nie powie , a zeby dojsc do niej musisz zdjac pokrywe tylna, przednia i caly Top Cover. Podzespol rozbieralny i naprawialny.
Przy okazji pozwolę sobie zapytać jak to wygląda w 70d?
Cytat:
Zamieszczone przez
PhotoCut
PS - próbowałem wczoraj znaleźć jakieś wątki o podobnym temacie, ale bez rezultatu, a zdawało mi się, że już gdzieś o tym czytałem
Nie było łatwo ale znalazłem :) Od postu nr 754
http://www.canon-board.info/canon-ds...2/index76.html
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Dzięki aptur!!! :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Swoją drogą wygląda to u mnie identycznie jak na filmiku zamieszczonym przez nikto3 w wątku o 7D Mk II.
http://www.na.marcinrejment.pl/pliki/canon/can.mp4