Poruszona lewa strona zdjęcia przy maksymalnej ogniskowej
Cześć,
niedawno, po pierwszych krokach z lustrem i bardziej profesjonalnym robieniem zdjęć zauważyłem, że na co drugim zdjęciu lewa strona jest poruszona. Mam kitowy obiektyw 18-55 mm IS II i problem pojawia się tylko przy wyższych ogniskowych tj. 40 - 55 mm.
W serwisie powiedzieli mi, że jest zerwana taśma w obiektywie ustawiająca auto-focusa i usłyszałem 250 zł za serwis (to chyba dużo, bo taśmę na allegro dostanę za 15 zł, a kitowe obiektywy za 300-400).
Ktoś może mi podpowiedzieć o co tu chodzi i czy facet rżnie na kasie, czy może mieć rację?
Ps. Problem pojawia się zarówno przy 1/100, jak i 1/1000. Na statywie to samo.
Ps 2. Między jednym, najniższym punktem auto-focusa w wizjerze a drugim (po skosie od niego - w lewo i w górę) jest jakiś śmieć. W tym samym serwisie facet powiedział mi, że jest to zaschnięty klej, który opadł na matówkę i mam się nie przejmować, bo nie wpływa to na jakość zdjęcia.
Pozdrawiam
Odp: Poruszona lewa strona zdjęcia przy maksymalnej ogniskowej
rznie cie na kasie
nie powinno drozej kosztowac jak 240
No nie wiem. Z tym klejem i biorąc pod uwagę, że to lewa strona, to może być i 260. Potrzebujesz fakturę? Bo jak nie to dogadaj się z gościem, żeby było bez wattu
Może ma tez jakąś zniżkę dla bardziej profesjonalistów?
może ob. jest po prostu walnięty
miałem dokładnie taką sytuację, odniosłem do sklepu, zrobili test, wymienili bez słowa
@tomfoot dobry pomysł z tą fakturą.
Dobra może jeszcze ktoś inny pomoże. Myślałem, że któreś szkło może być przymglone/zabrudzone i gdy ogniskowa dochodzi do pewnej wartości, to łapie ostrość na tym zamgleniu, dlatego przy 18 mm tego nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
sndy
@tomfoot dobry pomysł z tą fakturą.
Dobra może jeszcze ktoś inny pomoże. Myślałem, że któreś szkło może być przymglone/zabrudzone i gdy ogniskowa dochodzi do pewnej wartości, to łapie ostrość na tym zamgleniu, dlatego przy 18 mm tego nie ma.
Ten AF to w ogóle działa w obiektywie? Piszesz, że w serwisie mówią, że zerwana taśma flex od AF...
Może wstawisz przykładowe zdjęcie albo podaj link do pliku.
a co chcesz założyć virtualny serwis?
https://drive.google.com/file/d/0B3Y...ew?usp=sharing
Do prawego wlotu powietrza nic nie mam, ale lewy jest wyraźnie rozmazany.
Cytat:
Zamieszczone przez
sndy
Zrób jakieś zdjęcie z bardziej przymkniętą przysłoną aby wykluczyć rozkład GO oraz z krótszym czasem. Wrzuć i zobaczymy. No i co z tym AF? Działa czy nie? Bo skoro serwis twierdzi, że zerwany jest flex to działać raczej nie powinien.
Dzisiaj zrobię i wstawię.
AF działa, ale wariuje. Jak kilka razy nacisnę spust do połowy, żeby ustawić ostrość, to za każdym razem jest ona korygowana. Chyba, że zawsze ustawia ostrość w tej samej pozycji, a silniczki chodzą, bo im każę... nie wiem tego. Tryb ONE SHOT.
Wykluczając poprzednie dwa/trzy zdania - AF działa sprawnie.