Zgrywanie zdjęć z aparatu do komputera RAW
Witam jestem tu nowa. Stałam się posiadaczką Canona 6d. Chciałam prosić o radę i wskazówki dotyczące zgrywania zdjęć RAW do komputera. Otóż czy sposób zgrywania ma wpływ na jakość zdjęć? Najwygodniej dla mnie jest włożyć kartę SD do portu w kompie. Natomiast do końca nie jestem pewna czy nie tracę w ten sposób na jakości.
Odp: Zgrywanie zdjęć z aparatu do komputera RAW
Nie, absolutnie nie ma to znaczenia czy zgrasz z karty przez czytnik, czy podłączając aparat do kompa przez kabel. Ewentualnie kwestie bezpieczeństwa karty. Ja raczej unikam czytników ale to kwestia wyboru. Napewno sposób zgrywania nie ma wpływu na jakość RAWów. To co później z nimi zrobisz to już zdecydowanie inna bajka :)
Jęśli prędkość zgrywania zdjęć nie jest dla Ciebie priorytetem to polecam konfigurację WiFi w aparacie ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
wszystkie pomocne informacje masz w instrukcji obsługi-przeczytaj ,warto
A rano miałem pisać "gdzie jest becekpl?".
Swoją drogą i tak byłeś delikatny :mrgreen:
To chyba przez to, ze dzis piatek... :p Pytanie conajmniej zaskakujace kolezanka postawila... :p
Patrząc przez pryzmat posiadanego sprzętu to faktycznie :D
Ja zgrywam przez czytnik i myślę, że nie pogarsza to jakości zdjęć :D
Kiedyś zgrywałem przez czytnik teraz przez kabel. Boję się, że wyłamię jakiegoś pina, o czym było tu już pisane. Przy SD też można coś uszkodzić, bo doświadczyłem tego na własnym przykładzie. Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
Kiedyś zgrywałem przez czytnik teraz przez kabel. Boję się, że wyłamię jakiegoś pina, o czym było tu już pisane. Przy SD też można coś uszkodzić, bo doświadczyłem tego na własnym przykładzie. Pozdrawiam
Ale wiesz, port USB też można uszkodzić...
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ale wiesz, port USB też można uszkodzić...
ale wiesz, że to już było wałkowane na tym forum niejednokrotnie, a Ty jako moderator jedziesz dalej z offtopem.
Ktoś kupuje 6d i pyta czy sposób zrzucania fotek na kompa może zepsuć jakość zdjęć.
Z resztą odpowiedź już padła, więc chyba sprawa załatwiona.