Odp: [luso] Niebieska godzina
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
W przypadku tego zdjęcia wydaje mi się, że nie do końca zadziałała reguła 600. Gwiazdy są troszeczkę rozmyte pomimo, że zdjęcie było naświetlane przez 20s na ogniskowej o ekwiwalencie 28-29mm dla małego obrazka. A może statyw był niestabilny? Ale inne elementy wydają się być ostre i nieporuszone.
A to nie jest tak że się ostrzy na nieskończoność? Bo jeśli otrzyłeś na budynek, a ekspozycje robiłeś z małą wartością przesłony to gwiazdy - wiadomo - mogą być nieostre.
Aczkolwiek o astrofotografii raczej małą mam wiedze ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
W przypadku tego zdjęcia wydaje mi się, że nie do końca zadziałała reguła 600. Gwiazdy są troszeczkę rozmyte pomimo, że zdjęcie było naświetlane przez 20s na ogniskowej o ekwiwalencie 28-29mm dla małego obrazka.
20 sekund to za dużo dla tej ogniskowej, 6 - 10 sekund powinno być optymalnie.
4.Zamek na Wawelu
Tamtego wieczoru siedziałem na brzegu Wisły i obserwowałem jak zapada zmrok nad Wawelem. Niebo robiło się coraz ciemniejsze oraz oświetlenie poszczególnych budynków było włączane. Wykonałem wiele różnych ekspozycji eksperymentując z różnymi czasami migawki. Wszystkie zdjęcia naświetlałem tak, aby nie było na nich przepaleń. Nie jestem pewien czy to był dobry pomysł, ponieważ poniższe zdjęcie musiałem rozjaśnić o 1.5EV oraz dodatkowo odzyskać szczegóły w cieniach. Spowodowała to, że dość duży szum pojawił się w cieniach i musiałam dość mocno odszumić zdjęcie. Na szczęście, jakość zdjęcia i tak jest wystarczająco dobra, aby zaprezentować je w małym formacie w Internecie.
Zastanawiam się także czy nie mam przypadkiem brudnej matrycy. Na odbiciu zamku w wodzie widać coś podobnego do kurzu. Czy ktoś mi jest w stanie pomóc i powiedzieć czy te dziwne artefakty są spowodowane brudem na matrycy czy może powstały w wyniku długiego naświetlania? Tu można je zobaczyć w pełnej rozdzielczości.
1. Mało ciekawe miejsce wybrałeś żeby go pokazać..tak z boku to średnio wygląda
2. za ciasno ! i ucięty pałac i ten posąg ucięty na górze...powinieneś pokazać go w pełnej okazałości a tak wyszło znów mało ciekawie..nie dało się z daleka tak żeby cały odbił się w wodzie ? na google widzę ze sie da ;-) wydaje mi się ze z tego miejsca wyciągnąłbyś dużo więcej
3. ładne kolory i fajne miejsce ale ja chyba wszedłbym głębiej w ten rzepak(?) albo z innej strony tak zeby kapliczke było bardziej widać że to kapliczka ale jest nieźle
4. nie mam zastrzeżeń ;-)
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Niestety kadrowanie na ten moment sprawia mi najwięcej problemów i cały czas się staram nad tym pracować. W szczególności jeszcze na etapie gdy trzymam aparat w rekach lub stoi na statywie. Ale wiele razy jak widzę zdjęcie już na kompie to dochodzę do wniosku, że może lepiej było by zrobić coś inaczej.
Cytat:
Zamieszczone przez
dave88
1. Mało ciekawe miejsce wybrałeś żeby go pokazać..tak z boku to średnio wygląda
2. za ciasno ! i ucięty pałac i ten posąg ucięty na górze...powinieneś pokazać go w pełnej okazałości a tak wyszło znów mało ciekawie..nie dało się z daleka tak żeby cały odbił się w wodzie ? na google widzę ze sie da ;-) wydaje mi się ze z tego miejsca wyciągnąłbyś dużo więcej
3. ładne kolory i fajne miejsce ale ja chyba wszedłbym głębiej w ten rzepak(?) albo z innej strony tak zeby kapliczke było bardziej widać że to kapliczka ale jest nieźle
4. nie mam zastrzeżeń ;-)
A.D. 2 Faktycznie się da.
A.D. 3 Nie chciałem deptać czyjegoś rzepaku aby właściciel psami nie poszczuł...
A.D. 4 Dziękuję :)
5. Sukiennice i Kościół Mariacki
Niestety na rynku w Krakowie jest zawsze sporo ludzi i niestety część z nich jest widoczna, ale generalnie jestem zadowolony z efektu końcowego :)
6. Teatr im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu
Wiele razy fotografowałem ten teatr i wydaje mi się, że każde kolejne zdjęcie jest coraz lepsze, lecz do końca jeszcze nie jestem zadowolony z efektu, więc pewnie będę jeszcze próbował...