Obiektyw do fotografi rodzinnej w plenerze
Witam. Zastanawiam się nad wyborem w miarę dobrego obiektywu przeznaczonego do sesji rodzinnych w plenerze. Obecnie posiadam aparat apsc ale planuję w niedalekiej przyszłości przerzucić się na pełną klatkę. Jaki obiektyw polecacie ? Jakich Wy używacie do tego typu fotografii ? Stało, czy zmienno ogniskowy ? Jeżeli chodzi o budżet to chciałbym się zmieścić w 3000 zł.
Odp: Obiektyw do fotografi rodzinnej w plenerze
24-105 L. moim zdaniem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Popieram! Mam, używam, uwielbiam! To moje podstawowe szkło.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Nie popieram! Miałem, używałem, nie uwielbiałem, z ulgą sprzedałem. Mam i uwielbiam 24-70/2.8 Tyle, ze to ciezki kloc. Tak wiec co kto lubi.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Nie popieram! Miałem, używałem, nie uwielbiałem, z ulgą sprzedałem. Mam i uwielbiam 24-70/2.8 Tyle, ze to ciezki kloc. Tak wiec co kto lubi.
Za 3000 kupi sie ten obiektyw ale niestety uzywany i wersji pierwszej. Swiatlo 2.8 nie jest chyba niezbedne do focenia rodzinki w plenerze, wiec uwazam, ze calkiem dobrym rozwiazaniem moze byc rowniez 24-70/f4 IS. Za ta cene bedzie to szklo nowe. Bedzie mialo stabilizacje, ktora moze sie przydac jak koledze zachce sie rowniez nakrecic jakis rodzinny filmik. Posiada jeszcze rowniez opcje macro.
Jak sie dobrze poszuka to moze jeszcze pare groszy na 50 1.8 stm zostanie i bedzie mozna jakis portrecik malzonki strzelic :)
Canon EF 24-105mm f/4L IS USM on Canon EOS 6D vs Canon EF 24-70mm f/4L IS USM on Canon EOS 6D
Popatrzcie na wykres transmitancji. EF 24-70 f/4 jest przynajmniej o pół spoty "jaśniejszy" od 24-105 f/4. Myślę, ze to może mieć znaczenie przy tak ciemnych obiektywach.
Dodatkowo w proponowanej cenie jest jeszcze:
Tamron 24-70 f/2.8
Sigma 24-105 f/4
To ostatnie szkło jest najostrzejsze ze wszystkich omawianych, ale pewnie też najcięższe z całej stawki. Optycznie kundelki prezentują się lepiej.
Nie wiem czy autor ma na myśli komercyjne focenie, cz też na własne potrzeby...
Ja rodzinę w plenerze najczęściej focę 50/1.4 lub 135/2.
Robię to na własne potrzeby. Mam też C 24-105/4 ale średnio lubię to szkło - używam głównie na wycieczkach, gdzie uniwersalność bierze górę na jakością choć i tak coraz częściej zabieram właśnie 50-tkę.
Ja rodzinę w plenerze trzaskam albo 35 albo 85 mm. Jakoś mi 50 mm nie podpadło kompletnie.
No właśnie. Każdy ma swoje ulubione ogniskowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Jakoś wybitnie cięższy nie będzie.
Najczęściej do zdjęć typowo rodzinnych to 85 używam. Jak chcę zrobić dziecku z bliska zdjęcie nigdy nie wychodzi spontanicznie. A z odległości dużo łatwiej o ciekawe kadry.