Jaki Canon na dobry początek
Witam wszystkich,
jako, że jestem początkująca i od ponad roku marzę o swoim własnym sprzęcie do fotografowania po długim czasie szukania czegoś na internecie stwierdziłam,że najlepszym wyjściem będzie zapytać osoby,które na pewno znają się na tym lepiej niż ja i doradzą mi w wyborze lustrzanki.Dysponuję 1500 zł. Liczę na Wasze rady;)
Odp: Jaki Canon na dobry początek
Nowy, używany ? budżet na obiektyw jest czy 1500 na całość ?
Początkująca i 1500PLN. tylko dwie składowe. Napisz coś więcej. Co chciałabyś fotografować, jakie plany na przyszłość (fotograficzne).
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotrus117
Początkująca i 1500PLN. tylko dwie składowe. Napisz coś więcej. Co chciałabyś fotografować, jakie plany na przyszłość (fotograficzne).
W tej cenie niestety nie mozna wybierac w L'kach.
Kup to na co Cie stac. Eos'a 1xxx z 18-55.
Cytat:
Zamieszczone przez
Enejra
stwierdziłam,że najlepszym wyjściem będzie zapytać osoby,które na pewno znają się na tym lepiej niż ja i doradzą mi w wyborze lustrzanki
Nie jestem pewien, czy to najlepszy pomysł, tu króluje przekonanie, że jeśli lustro nie jest FF, i nie ma kilku stałek L, to nie da się tym robić dobrych - przepraszam, ŻADNYCH zdjęć :D
Tłumaczenie dla początkujących: "lustro" = lustrzanka, "FF" - z matrycą o fizycznych rozmiarach zbliżonych do 24x36mm, "stałki" - obiektywy o stałej ogniskowej, czyli "nie zoomy", "L" - oznaczenie profesjonalnych obiektywów Canona.
Popularne lustrzanki mają matryce o mniejszych fizycznie rozmiarach, co ma swoje znaczenie dla możliwości i uzyskiwanych efektów zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Enejra
od ponad roku marzę o swoim własnym sprzęcie do fotografowania
Osoby początkujące najczęściej mówią, że chcą kupić jakiś "lepszy aparat", taki, który wystarczy "na kilka lat". Niestety, zwracają mniejszą uwagę na obiektywy, a możliwości zdjęciowe zależą bardzo mocno właśnie od obiektywów.
Jeśli sprzęt musi być nowy, nie masz żadnych innych możliwości, możesz kupić tylko Canon EOS 1200d z obiektywem 18-55 IS STM (powinno wystarczyć).
Jednak jeśli nie musi być nowy, to straciłaś rok na zastanawianie się, zamiast przeznaczyć go na robienie zdjęć ;) Koledzy zaraz mnie zlinczują, ale osoba początkująca spokojnie może się uczyć na starym, używanym 350d (wartość na rynku 200-250zł, czasem można kupić w dobrym stanie, z przebiegiem 15-20tys. zdjęć - to jest mały przebieg). Do tego podstawowy, najtańszy, uniwersalny zoom Canon EF-S 18-55 (około 100zł) albo nieco lepszy 18-55 IS (ok. 150-200zł), i można zaczynać zabawę z lustrzanką za 300-400zł. Oczywiście dobrze byłoby kupić lepszy obiektyw (Sigma 18-50/2.8, Tamron 17-50/2.8, 500-700zł), albo dodać do zestawu Canon EF 50/1.8 II (używane 250-300zł), który da możliwość wykonania zdjęć z małą głębią ostrości ("rozmyte tło"). Dodanie kolejnego, np. Canon EF-S 55-250 IS (400-450zł) da możliwość "przybliżania", w tej sposób, nie wydając od razu całej kwoty, można mieć zestaw o całkiem dużych możliwościach zdjęciowych, doskonale nadający się dla początkującej amatorki fotografii, i to w cenie niższej, niż masz do wydania. Jak taki zestaw wypada w porównaniu z nowym 1200d + "kit"? Nie ma gwarancji, jak się zepsuje, to praktycznie trzeba wystawić do sprzedaży jako zepsuty, dołożyć i kupić kolejny aparat. Naprawy są możliwe, ale przy wartości aparatu 200zł nie będą opłacalne. Taki używany zestaw nie będzie filmował, nie będzie możliwości robienia zdjęć patrząc na ekran (jak w telefonie) - tylko przez wizjer, będzie się gorzej sprawdzał przy małej ilości światła. Co zyskasz: możliwość robienia zdjęć z mała głębią ostrości i możliwość robienia zbliżeń, dzięki dwóm dodatkowym obiektywom. Jak zbierzesz troszkę więcej gotówki, możesz sprzedać aparat, kupić nieco nowszy, a wszystkie obiektywy nadal będą pasowały.
Canon 100d + 18-55 IS STM
Nic Ci więcej nie potrzeba.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Canon 100d + 18-55 IS STM
Nic Ci więcej nie potrzeba.
Można dyskutować, czy nic więcej - pytająca dała za mało informacji co głównie chce robić, poza tym ten zestaw to 1800-1900 (wiem, "warto dołożyć, aby nie żałować").
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
pytająca dała za mało informacji co głównie chce robić
A może nawet już zrezygnowała.
Nie każdy jest od razu "uzależniony" od siedzenia na tym forum, dajmy koleżance szansę ;)
(chodziło mi o "rangi" użytkowników, z czterech odpowiadających jest trzech "uzależnionych")
600D plus 17-85 4.0-5.6 IS . Swiatla troche malo, ale do nauki i rozpoznania zakresow ogniskowych wystarczy w zupelnosci.