Odp: Problem z 24-70 2.8L II
Jak sprawdzenie i ew. naprawa w Gdyni to:
Fotocomplex - serwis, serwis oraz komis fotograficzny, Gdynia, trójmiasto
Ja zawsze prosiłem Pana Józefa (ten na pierwszym planie) i można było liczyć na solidność.
Cytat:
Zamieszczone przez
mqqlka
A można wiedzieć co u niego naprawiałeś?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_K
A można wiedzieć co u niego naprawiałeś?
- 300D chyba ze dwa razy
- 40D
- Sigma 18-50 f/2.8
Na pełnej klatce niestety nic jakoś mi się nie psuje, więc w ostatnich trzech latach nie miałem okazji ich odwiedzać.
Oczywiście jestem daleki od stwierdzenia, że to najlepszy zakład w północnej Polsce. Ja po prostu nie musiałem szukać innego (choć pamiętam, że raz mnie odesłano stamtąd na Żytnią z moim 40D).
Podzieliłem się tylko swoimi całkowicie subiektywnymi wrażeniami i mam nadzieję, że inni koledzy z Trójmiasta i Torunia będą mieli inne, dobre propozycje.
Z alternatywy do autoryzowanego serwisu (Żytnia) mogę z czystym sumieniem polecić Witold Bykowski - Naprawa Sprzętu Fotograficznego, Serwis Foto, Naprawa Apartatów Fotograficznych , jest to co prawda Warszawa, ale na pewno solidniej i taniej. Sam robiłem u niego 70-200/f2.8 i regulację mojej jedyneczki.
Pierwsze pytanie, pozornie bez sensu, jaki masz aparat?
Po drugie czy masz 100% pewności że przed "wypadkiem" było lepiej? Jeśli sprawdzałeś tylko na wyświetlaczu to różnie może z tym być.
A po trzecie - jeśli już wyślesz do serwisu to może nie chwal się "wypadkiem". Powiedz po prostu że nie trafia. Myślę że dobrze na tym wyjdziesz, finansowo oczywiście:)
mqqlka - Dzięki, będę musiał ich odwiedzić. Jak na razie to jedyna propozycja, więc bardzo cenię!
asfot1 - a z Żytnią miałeś jakiś kontakt? Bo tak skrajne opinię o tym serwisie krążą...
Irek07 - 40D z przebiegiem ok 16tys. Sprawdzałem na kompie u sprzedawcy, oglądałem też jego sample z 7D. No a wypadkiem oczywiście nie zamierzam się chwalić.
Panowie - trochę szperałem i wydaje mi się (wydaje, nie jestem ekspertem), że to może być rozjustowanie szkła. Miał ktoś styczność z czymś takim / mógłby ktoś to ocenić po samplach? Zauważyłem, że problem najbardziej widoczny jest na ostrzeniu w nieskończoność.
Cytat:
Zamieszczone przez
mqqlka
Na Żytniej dopasować 40D do obiektywu (lub odwrotnie) to bułka z masłem.
To zależy od body/obiektywu. W najgorszym przypadku owszem da się ale za cenę drugiego 40D :D
Aptur: sorry, ale usunąłem swoją wiadomość na którą się powołujesz, bo były w niej głupoty.
Zapomniałem, że Zainteresowany jednak testował szkiełko na własnej puszce.
Przepraszam wszystkich, bo myślałem, że zawiniło body 40D, które nie ma mikroregulacji.
mqqlka - Najpierw chciałbym zebrać małą szklarnię (mam jeszcze 50 1.8, planuje 70-200 i 15-35), a później przejść na pełną klatkę (5D mk2/3). Dopiero się uczę i szkoda pełnych klatek na mnie :P
No a tak na serio to naprawdę w okazyjnej cenie kupiłem to szkło. Jak pisałem podpinałem pod moją 40-stkę i sprawdzenie u sprzedawcy, nie było takiego efektu. No cóż, czyli wysyłać 40D i L na Żytnią i zapomnieć o problemie? To można wybrać strojenie obiektywu do aparatu, lub aparatu do obiektywu? Która opcja jest lepsza? Bo chyba wolałbym obiektyw dostosować do body - 50 ostrzy dobrze.
PS
Jeśli jest niedopasowany do korpusu to dlaczego na 70mm jest ostrzej niż na 24?
[Edit] wrzucić przykładowe rawy?