Laptop + monitor do zdjęć
Witam serdecznie,
Chciałbym kupić laptopa i zewnętrzny monitor do obróbki zdjęć. Na całość mam ok 6000zł. Wiem, że za tyle, to mogę sobie w miarę dobry monitor kupić, ale budżet mam taki a nie inny. Jestem amatorem, ale nie wykluczam, że za jakiś czas(na początek) zacznę wykorzystywać ten zestaw nie tylko amatorsko. Być może ktoś niedawno stał przed podobnym dylematem i mógłby mi coś więcej napisać. Trochę poczytałem i wiem, że monitor już taki całkiem całkiem dla amatora mogę kupić do ~ 2500zł, więc na laptopa zostałoby ~ 3500zł. Chyba, że ktoś zaproponowałby mi konfigurację z jakimś tańszym a dobrym monitorem.
Nie znam się zupełnie na monitorach, ich kalibracji i na laptopach też tak średnio. Doczytałem tyle, że dobrze by było by był to przynajmniej 4-ro rdzeniowy laptop, z dyskiem SSD, z przynajmniej 8GB RAMu i dobra kartą graficzną, która będzie "współgrała" z monitorem. Jeśli chodzi o rdzenie, dysk i RAM, to sam bym coś wybrał, natomiast jeśli chodzi o grafikę to nie chciałbym kupić monitora i laptopa, po czym okazałoby się, że czegoś się nie da ustawić, bo karta graficzna nie "współgra" z monitorem.
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź
Pozdrawiam
Odp: Laptop + monitor do zdjęć
Jak chcesz do obróbki to polecam zrezygnować z laptopa a wziąć pudło. A jak już zdecydujesz się na coś to nie bierz składaka...
Dzięki Marv84 za radę - też na początku myślałem tylko o stacjonarnym, ale sęk w tym, że będzie on wykorzystywany nie tylko do zdjęć, ale również do mojej pracy(wymagania do pracy znacznie mniejsze niż obróbka zdjęć), więc musiałem zrezygnować z tego rozwiązania, bo nie będę paradował co jakiś czas z jednostką pod pachą ;)... i dlatego będzie to laptop. W pracy będę podpinał pod stary monitor a w domu do zdjęć pod ten co kupie sobie razem z laptopem.
Pozdrawiam
Jak ktoś zamierza obrabiać zdjęcia w terenie, to wystarczy spokojnie: MacBook Pro 13 i5 2x2,7GHz/8GB/256SSD MF840 FV23% (6079102222) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
A jak w domu, to tylko PC + monitor. Spokojnie wystarcza grafika na procku i5 lub i7. Z zewnętrznej (za 1 500zł) można zrezygnować i mamy wtedy 1/2 ceny monitora.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
jak w domu, to tylko PC + monitor.
To z monitorem podłączonym do notebooka już się nie da? Dobrze, że wcześniej tego nie przeczytałem bo pracuję tak od dłuższego czasu...
Dzięki za propozycje cobalt, ale tak jak napisałem chcę by był to laptop + monitor. Nie napisałem tego w pierwszym poście, ale chcę by laptop ten miał matrycę przynajmniej 15". Więc sam laptop bez monitora "odpada".
Pozdrawiam
Nec MultiSync EA274WMi raczej odpada
Dell U2715H + ASUS GL552VW w wersji z i5 (4rdzenie/4wątki) lub i7 (4rdzenie/8wątków) SSD oczywiscie kupujesz samodzielnie, nie patrz na montowane przez sklep.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
To z monitorem podłączonym do notebooka już się nie da? Dobrze, że wcześniej tego nie przeczytałem bo pracuję tak od dłuższego czasu...
Nie o to chodzi. Za tę samą kasę kupisz znacznie lepszego PC niż lapka.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mgik
Dzięki za propozycje cobalt, ale tak jak napisałem chcę by był to laptop + monitor. Nie napisałem tego w pierwszym poście, ale chcę by laptop ten miał matrycę przynajmniej 15". Więc sam laptop bez monitora "odpada".
Pozdrawiam
Popytaj zawodowców wysyłających obrobione zdjęcia z terenu do redakcji.
13,3" - rozdzielczość 2560, bateria 6÷8h, profil kolorów na Retinie itd :).
@mgik pracuję w tej chwili na budżetowym ACER Aspire E1-572 z i5 i 8gb ramu + SSD 250GB. RAWy z 5dmkIII obrabiam bez problemu w C1PRO8 i w PS CS6.
Przy dużych rawach 21mpix C1 trochę zwalnia, szczególnie przy korektach lokalnych. W PS jest czasami słabiej przy healing brush (bardzo szybkie, intensywne korekty). Masowe wywoływanie rawów wiadomo, że zajmuje trochę dłużej, ale da się żyć :)
To na dzień dzisiejszy chyba minimalna konfiguracja lapka do zdjęć. Cena w chwili zakupu ok.2500zł + koszty SSD. Już na takim sprzęcie można całkiem spoko pracować. Najważniejszy jest dysk SSD, potem ram 8GB a najlepiej 16GB, procek. Grafika jest nieistotna - może być ta zintegrowana.
Monitor NECp232W lub EIZO CS230 - do przygotowania zdjęć pod www lub odbitki z minilabu (nawet tego najnowszego, najlepszego, profesjonalnego, oprofilowanego, z nową chemią itd.) więcej nie trzeba.
Przy takich założeniach zmieścisz się w 6.000 złotych.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
To ja też się dołączę, a mam gorzej bo ja jeszcze montuję filmy na lapku :D.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Popytaj zawodowców wysyłających obrobione zdjęcia z terenu do redakcji.
13,3" - rozdzielczość 2560, bateria 6÷8h, profil kolorów na Retinie itd :).
Kolega pisał że nie jest zawodowcem. Natomiast pomysł z Retiną wart rozważenia. W bardzo wielu sytuacjach dodatkowy monitor nie będzie potrzebny.