Dodatkowe lampy na weselu
Witam,
Potrzebuje dokupić dwie lampy, które będę używane na statywach podczas wesela.
Moje pytanie jakie się najlepiej sprawdzą? Chodzi mi o jak najtańsze ale w miarę dobre. (1/8000 błysku, ettl itp).
Jakie wyzwalacze, odbiorniki kupić żeby wszystko dobrze sie sprawdziło?
Na stopce będzie 580 ex II
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Odp: Dodatkowe lampy na weselu
Najkorzystniejszá opcjá IMHO to YN- 568 mark2. Kupiłem z ciekawości i świetnie wspòłpracuje z moim I trzema speeadlight 580 mark2. Ma wszystko co systemowym 580 ka. Jedyna ròżnica to palnik daje 200 K więcej jak systemowa.
Jeśli ma być jak najtaniej, dobrze i z ettl (a tak napisałeś), to 2 x YN685 + YN622C na sanki a na to 580EX.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
chrisNI
Najkorzystniejszá opcjá IMHO to YN- 568 mark2
Do tej lampy będzie potrzebny dodatkowy YN622C. Bez tego lampa pracuje bezprzewodowo tylko w podczerwieni a to nie jest zbyt niezawodne. Poza tym jest droższa od YN685 a w pakiecie z YN622 dużo droższa (YN685 ma wbudowany odbiornik YN622).
Jeśli będziesz używał z YN-622C to jak najbardziej kolega @Solti ma racje co do oszczędności. Mòj wybòr to kupno chińskiej kopi systemowym 580 mark2 bo używam bezprzewodowo PocketWizardòw. Generalnie Nie jestem zwolennikiem zamiennikòw I preferòje systemowe lampy Jak ròwneż szkła czy akcesoria... To zaoszczędzi wiele kłopotliwych sytuacji. Co do YN-622c to dość dobra budzetowe opcjá I z yn622c-tx na body świetnie sie sprawuje, możesz ustawiać moc poszczegòlnych lamp z sterownika na body.
Super, dzięki za odpowiedzi.
Proszę dajcie znać jaki dokładnie zestaw odbiorników/wyzwalaczy będę potrzebował? Chodzi mi o cały zestaw który będzie współpracował z 3 lampami (w tym jedna na body tak jak wspomniałem)
Myślałem też o systemie phottix odin (to się trochę wyklucza jeśli chodzi o budżet ale też o chętnie dowiem się jaki zestaw tego systemy byłby odpowiedni)
Pozdrawiam
Jeśli zdecydujesz się na zestaw oparty o YN622C, to potrzebujesz 2 x YN685 + 1 x YN622C. Pod jednym warunkiem! Że masz w miarę nowe body, które obsługuje sterowanie lampami z menu aparatu.
Jeśli chcesz ustawiać moc poszczegòlnych lamp z poziomie puszki to dodatkowo YN622c-TX
super dzięki za info :)
body to 5dmk2 i 6d.
A co powiedziecie o wyzwalaczasz phottixa? Mieliście z tym styczność?
Cytat:
Zamieszczone przez
chrisNI
Jeśli chcesz ustawiać moc poszczegòlnych lamp z poziomie puszki to dodatkowo YN622c-TX
Przy najnowszych puszkach nie jest potrzebne YN622C-TX - można to ustawić z poziomu body (np. 6D).
Daruj sobie. IMHO jeśli chińczyk to YN622 albo droższe ale najdoskonalsze PocketWizzard