jaki polaryzator polecacie w cenie do 200 zł. Będzie używany z kitowym 18-55 II.
Wersja do druku
jaki polaryzator polecacie w cenie do 200 zł. Będzie używany z kitowym 18-55 II.
Za taką kwotę kupisz Hoye SHMC lub np: Marumi MC Slim. Pytanie tylko czy warto kupić polara do obiektywu który kosztuje podobne pieniądze.
a moze planujesz kolejny obiektyw??ja np. mam filtry z tamrona (srednica 67mm, 90% zdjec robione wlasnie nim) i redukcje na kit'a..i tym sposobem troche zaoszczedzilem:smile:
na kontrascie zdjecCytat:
Zamieszczone przez Kubak82
mam rozumiec ze Ty nie uzywasz nawet czasem filtra polaryzacyjnego:smile: ??zgodze sie ze kazde szklo nalozone na obiektyw obniza jego jakosc ale bez przesady znowu:smile: ..Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
uzywam bardzo czesto. takiego, ktory nie wchodzi w droge oslonce przeciwslonecznejCytat:
Zamieszczone przez Kubak82
Hehe, a kto uzywa oslony przeciwslonecznej na kicie? ;)
Ją używam bo z bocznym światłem słonecznym mydli jak cholera.Cytat:
Zamieszczone przez pazurek
to moze zacznijmy od tego ze osłony w komplecie nie mialem a kit jest do czasu gdy kupie sobie inny szeroki kat..nie chce inwestowac dodatkowo w cos co predzej czy pozniej i tak sprzedam..poza tym nie wszystkie zdjecia z filtrem (lub bez) robi sie w pelnym sloncu:smile: ..no i zawsze mozna uzyc reki albo osłony z wiekszego obiektywu, tak aby winiety nie bylo:smile: ..Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Propozycja dobra, ale mam jeszcze lepszą ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
Hoya HMC za 150zł + osłonka przeciwsłoneczna EW-60C za 50zł.
Oczywiście jeśli jeszcze tej osłonki nie masz, bo jak masz, to j.w. :-)
Tak, to ważne pytanie.Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
Odpowiedź na nie zależy w głowniej mierze od planów na przyszlość, i tak:
- jeśli ktoś spogląda łakomym okiem na eL-kowe zoomy to faktycznie nie warto,
- natomiast gdy planujemy dokupić stałki, to jak najbardziej warto (24/2,8; 28/1,8 USM; 50/1,4USM; 85/1,8 USM; 100/2 USM; 100/2,8 macro USM)