Stałki czy zoom, jaka ogniskowa must have na ślub?
Witam,
Doradzcie proszę, bo musze dokonać jakiejś zmiany w zestawie a licze się z kasa i chce ja dobrze wydac..
Do canona6d podpinam tamrona 24-70 2.8 i canona 85mm 1.8, pożyczam od kolegi canona 24 1.4 l
- chce się uniezaleznic czyli nie pozyczac :lol:, dokupić cos do zdjęć ślubnych. Testowalam sigme 35 1.4 ale ogniskowa nie do końca mi pasuje. Pytanie mam takie: zostawić zooma i dokupić jedna stalke sigme 24mm Art czy sprzedać zooma i pojsc w same stalki, czyli wyposazyc się we wspomniana 24 i do tego sigme 50mmArt? Mam ochote na same stalki, ale po 1. nie wiem czy bez zooma bedzie mi wygodniej i po 2.na sigmie nie pracowalam wczesniej.
pozdrawiam :)
Odp: Stałki czy zoom, jaka ogniskowa must have na ślub?
Cytat:
Zamieszczone przez
sonja
Witam,
Doradzcie proszę, bo musze dokonać jakiejś zmiany w zestawie a licze się z kasa i chce ja dobrze wydac..
Do canona6d podpinam tamrona 24-70 2.8 i canona 85mm 1.8, pożyczam od kolegi canona 24 1.4 l
- chce się uniezaleznic czyli nie pozyczac :lol:, dokupić cos do zdjęć ślubnych. Testowalam sigme 35 1.4 ale ogniskowa nie do końca mi pasuje. Pytanie mam takie: zostawić zooma i dokupić jedna stalke sigme 24mm Art czy sprzedać zooma i pojsc w same stalki, czyli wyposazyc się we wspomniana 24 i do tego sigme 50mmArt? Mam ochote na same stalki, ale po 1. nie wiem czy bez zooma bedzie mi wygodniej i po 2.na sigmie nie pracowalam wczesniej.
Po kilku ślubach chyba człowiek wie czego mu potrzeba.
My mamy wiedzieć czy ze stałką będzie ci wygodniej niż z zoomem?
Z zoomem pracuje mi sie dobrze, ale pytanie kieruje np do osob,ktore tylko ze stalkami pracuja,ktore ogniskowe wtedy sa dla nich obowiązkowe,musze miec szeroki kat dlatego na pewno 24 wezme ale jak 50sie sprawdza i pytam tez w kontekscie sigmy..
sprawdzi się 300 2.8 L polecam - imo must have
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
+1
...
Cytat:
Zamieszczone przez
sonja
Z zoomem pracuje mi sie dobrze, ale pytanie kieruje np do osob,ktore tylko ze stalkami pracuja,ktore ogniskowe wtedy sa dla nich obowiązkowe,musze miec szeroki kat dlatego na pewno 24 wezme ale jak 50sie sprawdza i pytam tez w kontekscie sigmy..
programy do przegladania zdjeć mają czesto funkcje segregowania zdjec po uzytych ogniskowych, zrób tak ze swoimi, zobacz jakie najczesniej były używane,
Cytat:
Zamieszczone przez
sonja
1. nie wiem czy bez zooma bedzie mi wygodniej i po 2.na sigmie nie pracowalam wczesniej.
też niewiem czy będzie ci wygodnie, sigma to fajne szkło
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
+2
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Z jedną puszką i ze stałką IMO nie może być wygodnie
Cytat:
Zamieszczone przez
sonja
Pytanie mam takie: zostawić zooma i dokupić jedna stalke sigme 24mm Art czy sprzedać zooma i pojsc w same stalki, czyli wyposazyc się we wspomniana 24 i do tego sigme 50mmArt?
Zostawić zooma i dokupić drugiego zooma 16-35mm f/2,8.
Zbierać na drugie body
Cytat:
Zamieszczone przez
sonja
Witam,
Osobiście polecam stałki, ale do Twojego zestawu może lepiej 16-35L, powyżej 85 też fajnie coś by było uzupełnić.
Bez zooma nie będzie wygodniej, tylko inaczej ;)