Co lepiej ? Kupić kalibrator czy używany monitor do lapka ?
Powiedzmy do wydania jest ok 500 - 600zł.
Na co lepiej wydać - na kalibrator do lapka Lenovo Ideapad Z710 (17 cali matryca full hd, wyjście tylko na hdmi, usb oraz VGA) czy kupić używany monitor typu np EIZO EV2333W lub inny (jeśli się go w ogóle do lapka da podłączyć).
Monitor uziemi mi lapka i wygoda używania otwartego lapka i monitora gdzieś obok jest mocno dyskusyjna, ale z drugiej strony może pomoże rozwiązać problemy ze zgodnością kolorów na wydruku i ekranie bo lekko się nie zgadza. Zastosowanie amatorskie ale z zacięciem.
Czy ktoś kalibrował podobnego lapka i się w miarę udało ?
A może ktoś w Lublinie by pomógł jako tako skalibrować ?
Odp: Co lepiej ? Kupić kalibrator czy używany monitor do lapka ?
HDMI = DVI wiec na pewno podłączysz
polecam zewnetrzny monitor + klawiatura i myszka bezprzewodowa
Chyba nie każda matryca laptopowa da się kalibrować sprzętowo.
Podłączenie monitora zewnętrznego do lapka też może być problematyczne. Podłączałem kiedyś MSI gt640 do zewnętrznego 23" i nie miałem takiej jakości jak na 15" w laptopie.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Podłączenie monitora zewnętrznego do lapka też może być problematyczne. Podłączałem kiedyś MSI gt640 do zewnętrznego 23" i nie miałem takiej jakości jak na 15" w laptopie.
Musiałeś mieć jakiś problem z podłączeniem/ustawieniami. Z reguły nie powinno być żadnych problemów z podłączenie zew. monitora do notebooka. Jest to znacznie lepsze rozwiązanie, niż kalibracja kiepskiej jakości matrycy w notebooku.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Chyba nie każda matryca laptopowa da się kalibrować sprzętowo.
a ten eizo ev2333w daje się kalibrować sprzętowo? ;) nie czytałem specyfikacji ale wątpię.
Uzywany monitor i tak bedzie wymagal kalibracji. Sam kupilbym kalibrator - jesli nie bedzie robil roboty oddasz (kup online).
Pazdzierzowy monitor z kalbracją czy troszkę mniej pazdzierzowy monitor bez kalibracji.... trudny wybór....
Cytat:
Zamieszczone przez
damianko
Pazdzierzowy monitor z kalbracją czy troszkę mniej pazdzierzowy monitor bez kalibracji.... trudny wybór....
im bardziej paździerzowy monitor tym więcej zyska na kalibracji ale wszystko nawet kalibracja ma swoje granice :) ale dylemat jest dość dobrze określony :mrgreen:
Najlepiej kup monitor ma to dodatkowa zaletę. Po połączeniu do laptopa i ustawieniu opcji rozszerzenia ekranu zyskasz dodatkową matrycę laptopa jako przybornik do PS albo lightrooma :)
Gdybym tylko miał miejsce na biurku to bym leciał na dwa monitory:)
No właśnie zdania podzielone. Najbardziej mnie w lapku wkurza, ze wszystko za bardzo się zmienia w zależności od kąta patrzenia/otwarcia klapy. Staram się zachować kąt prosty ale..
No i próbowałem kalibrować informacjami w necie np na obiektywni.pl ale delikatne kolorowe paski pojawiają się i nie ma tej idealnej szarości.
Właśnie - czy moja matryca da się w ogóle jako tako skalibrować, bo w tym wątku @jaś poddał w wątpliwość.
Na razie nikt z Lublina się nie odezwał z pomocą kalibracyjną mojego lapka - daję 100zł - może ktoś się skusi :)
A na opinie pomagające mi w wyborze czekam dalej, może ktoś kalibrował lapka i ma OK , albo że próbował i kicha wyszła itp..