Sprzęt do "mocnego" makro
Hej wszystkim
W związku ze bliżającą się wiosną chciałbym się w tym roku zmotywować jakoś do ruszenia na łąkowe łowy.
Próbowałem się już z makro używając pierścieni pośrednich + industar L/Z 50
Było to już ładnych parę lat temu. Chętnie bym się jeszcze pobawił, wtedy brakło czasu i jakoś wolałem strzelać reportaże.
Zmienił się także posiadany sprzęt.
Oprócz 450D posiadam jeszcze 5d
Sporo zabawek do doświetlenia: lampy błyskowe YN, wyzwalacze itd., nawet lampka 160diodowa do filmowania sie znajdzie
Ze szkieł które mógłbym wykorzystać w jakiś sposób
C50 1.4, C85 1.8, C35-80 (kurzołap na pułce)
M42:
pentacon 29 2.8
zanitar 50 1.9
heliosy 44-2 44-3 44M-4
industar 61 L/Z 50/2.8
tair 135 2.8
jupiter 200/4
pierścienie pośrednie komplet
Teraz pytanie... jakie połączenie powinno mi dać jak najlepsze efekty ? Czego unikać?
Myślałem o połączeniu C85 + odwrotne mocowanie pentacona 29mm
Industar + pierścienie jakoś średnio mnie zachwyciły, wolałbym większe zbliżenia ;)
Odp: Sprzęt do "mocnego" makro
Chcesz się nadal BAWIĆ -baw się tym co masz.Jeśli poważnie myślisz o tego typu fotografii, niestety czeka Cie zakup odpowiedniego obiektywu przeznaczonego do dużych powiększeń.Ale JAKOŚĆ to CENA.Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5X Macro. Owszem ,uzyskasz podobne odwzorowania na tańszych obiektywach, ale jakość tak wykonanego zdjęcia nie ma porównania.I niestety zabawa w stockowianie, gdy chcesz uzyskać dużą głębie ostrości.
Nie wiem czy ten Ktoś jest u nas na forum, ale jeśli idzie o makro to wymiata
https://www.facebook.com/pusz.radoslaw/photos
obserwuję go od jakiegoś czasu i czasem wrzucał jakieś foty sprzętu, jak pogrzebiesz to może coś znajdziesz
A... Puszek:) znam jego kadry.jest co oglądać i podpatrywać.Tak jak jeśli się nie mylę, Grzechoo pl, czy jakoś tak. Tam już ektremum jest.
Jak ogólnie nie znoszę owadów to jego mi się podobają; )
Jeśli budżet jest ograniczony to jak najbardziej polecam zestaw ze szkiełkami m42 + mieszek/pierścienie pośrednie z przede wszystkim dobrym dyfuzorem na lampie. Sam osobiście używam głównie pentacona 50 1.8 i daje rade. W podpisie masz linki z moimi niektórymi zdjęciami, możesz podglądnąć czy takie makro Cię interesuje - bo były robione właśnie takim sprzętem i duża część moich makro fotek była robiona na wspólnych wypadach z Puszkiem ;)
Tzn myślałem że posiadana szklarnia z M42 wystarczy tylko np dokupić odwrotne mocowanie do pentacona 29
I czy lepiej byłoby go założyć na jakieś szkło czy od razu na aparat?
Zajrzyj na makropasja.pl
Puszek jest tam administratorem.
Prawdopodobnie najlepsze makro forum w Europie.
Et vidi.
OK dzięki na pewno zajrzę :)
W makro ważne jest odpowiednie światło. Mocne, ale miękkie, nie ostre, bo mamy przepały.
Można robic starymi obiektywami z mieszkami i pierścieniami makro. Warto zrobić sobie dyfuzor do lampy.
Można uzyskać całkiem dobre makro z manualnych obiektywów systemowych.
Albo kupić obiektyw makro z AF, bo nie zawsze skala odwzorowania jest najważniejsza.