Używany zestaw do 2000pln
Witam.
Jestem tu nowym.
Z góry przepraszam jeśli są podobne tematy. Wiem, wiem, szukajka ale ciągły brak czasu:?
Przymierzam się do kupna używanego eos 50d + nowy kit 18-55 stm + jakaś lampa zewnętrzna.
Moje foto to rodzinka, jakieś rodzinne imprezki, spacery no lubię coś pstryknąć starymi szkiełkami m42.
Czy polecacie coś innego (lepszego?) w tym budżecie. Nie zależy mi na pierdyliardach mega pixeli.
Jestem staroświecki i wolę starsze sprawdzone konstrukcje. Chcę ładny obrazek jpg z aparatu.
Proszę o rady:)
Odp: Używany zestaw do 2000pln
Cytat:
Zamieszczone przez
_13_jacek
Z góry przepraszam jeśli są podobne tematy. Wiem, wiem, szukajka ale ciągły brak czasu:?
Przymierzam się do kupna używanego eos 50d + nowy kit 18-55 stm + jakaś lampa zewnętrzna.
Moje foto to rodzinka, jakieś rodzinne imprezki, spacery no lubię coś pstryknąć starymi szkiełkami m42.
Czy polecacie coś innego (lepszego?) w tym budżecie. Nie zależy mi na pierdyliardach mega pixeli.
Jestem staroświecki i wolę starsze sprawdzone konstrukcje. Chcę ładny obrazek jpg z aparatu.
Proszę o rady:)
Fuji X-E1 + XF 18-55/2.8-4 (bez lampy) powinien się zmieścić +/- w budżecie.
Cytat:
Zamieszczone przez
_13_jacek
Czy polecacie coś innego (lepszego?) w tym budżecie.
5D i 24-85 lub 28-105
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
5D i 24-85 lub 28-105
Też niezła propozycja, jeśli trafi się jeszcze niezajechany egzemplarz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Też niezła propozycja, jeśli trafi się jeszcze niezajechany egzemplarz.
Z tym nie zajechanym to ciężej spotkać po za tym na lampę braknie.
Cytat:
Zamieszczone przez
_13_jacek
Z tym nie zajechanym to ciężej po za tym na lampę braknie.
Lampę sobie dokupisz potem. Obrazek będzie wyśmienity. Możesz też pójść w minimalizm i zamiast zooma kupić po prostu 50/1.8 STM.
Cytat:
Zamieszczone przez
_13_jacek
Z tym nie zajechanym to ciężej po za tym na lampę braknie.
No to kupisz w późniejszym terminie jakieś 430EX czy inne Yongnuo za 3-4 stówki.
Nie od razu Kraków zbudowano.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Lampę sobie dokupisz potem. Obrazek będzie wyśmienity. Możesz też pójść w minimalizm i zamiast zooma kupić po prostu 50/1.8 STM.
Bez lampy może bym się obył ale 50 to ciasno w pomieszczeniach
Cytat:
Zamieszczone przez
_13_jacek
Bez lampy może bym się obył ale 50 to ciasno w pomieszczeniach
Wyżej podałem przykład dwóch tanich zoomów, które całkiem dobrze sobie radzą z tym body. Oba dają uniwersalny zakres ogniskowych. Do wyboru. Powinieneś się zmieścić w 2000.
28-105/3,5-4,5
24-85/3,5-4,5
Ok.
5D z 24-85 lub 28-105 kusi pełna klatka ale czy jest mi potrzebna do codziennych pstryków.
Będę myślał.
Może jakieś inne opcje?
Muszę lecieć.