Tani i "dobry" monitor do obróbki - prośba o poradę
Witam serdecznie.
Na wstępie zaznaczę, że zdaję sobie sprawę, iż tytuł wątku się wyklucza bo tanie i dobre w parze zazwyczaj nie idą. Niemniej mnie chodzi o tani (ograniczenie bezwzględne) i relatywnie dobry monitor dla amatora, który stwierdził iż obróbka w ps i lr na laptopie mija się z celem z uwagi na przekłamania kolorystyczne. I teraz tak...
1. wielu chwali lg ips 235 - do dostania używki w cenie 300 - 500 zł
2. w sieci pozytywnie opiniowane są eizo 1931 z pva - też dostępne są używki za ok 200 zł
3. mówi się także o dobrym dell'u u2410 - używki za ok 500 zł
4. mnie jednak chodzi po główie zakup nowego monitora mam na to maksymalnie ale to maksymalnie 700 z groszami
- LG 23MP57VQ
- LG 23MB35PM-B
- LG 24MP67VG
a może
- NEC E201W Black
budżet przekracza natomiast
- NEC EA193Mi
Bardzo proszę o poradę, czy te nowe LG na ips są w miarę dobre, czy też lepiej kupić używkę eizo 1931 ponoć rewelacyjny za te pieniądze.
Sprawa niestety jest bardzo bardzo pilna.
Za wszelkie porady opinie i opierdziele będę bardzo wdzięczny :)
Pozdrawiam.
Odp: Tani i "dobry" monitor do obróbki - prośba o poradę
Miałem kiedyś eizo s1932 i był to bardzo dobry monitor. Mogę polecić. Trzeba tylko znaleźć w sensownym stanie i taki który nie pracował 24h na dobę przez kilka lat.
Cytat:
Zamieszczone przez
BuzkA
Niemniej mnie chodzi o tani (ograniczenie bezwzględne) i relatywnie dobry monitor dla amatora, który stwierdził iż obróbka w ps i lr na laptopie mija się z celem z uwagi na przekłamania kolorystyczne.
Kup sobie najtańszy kalibrator X-Rite ColorMunki Smile i skalibruj nim ekran laptopa, możliwe iż nie będziesz musiał kupować nowego lub używanego monitora.
ZARZĄDZANIE KOLOREM - Kalibracja monitora :: Sklep Graficzne.pl
Niekoniecznie w tym sklepie ale tu dobrze widać asortyment bo są kalibratory różne - stosunkowo tanie, drogie i zajebiście drogie.
Ceneo - porównanie cen, sklepy, perfumy, agd, rtv, komputery
Gdyby jednak większy ekran nadal Ciebie kręcił to do najtańszego kalibratora oczywiście zawsze możesz sobie dokupić używany monitor, tu masz listę:
MVA.PL ⢠Zobacz wątek - Lista polecanych monitorów do fotografii i grafiki
Idź pod "CZĘŚĆ NIEAKTUALNA: Baza danych do szukania „używek”. Szczegółowe parametry nie będą uaktualniane."
Smile i kalibracja laptopa ;-)
Powodzenia :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
BuzkA
3. mówi się także o dobrym dell'u u2410 - używki za ok 500 zł
Nabyłem ową "spawarkę" DELL U2410 H-IPS 24 - za niespełna 500 zeta i uważam, że to był dobry zakup.
Dziękuję serdecznie za pomoc. Ta lista polecanych monitorów - genialna, zwłaszcza dla kogoś, kto nie jest jeszcze wtajemniczony. Zamówiłem eizo 1921 z niewielkim przelotem. Jeśli będzie okej to zamówię jeszcze jeden coby było wygodnie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
BuzkA
Dziękuję serdecznie za pomoc. Ta lista polecanych monitorów - genialna, zwłaszcza dla kogoś, kto nie jest jeszcze wtajemniczony. Zamówiłem eizo 1921 z niewielkim przelotem. Jeśli będzie okej to zamówię jeszcze jeden coby było wygodnie :)
Dopiero dzisiaj trafiłem na Twój post. Jak zamówiłeś, no to nie ma rady.
Od ponad roku użytkuję Iiyamę X2485 na IPS i daje radę. Nie pamiętam ile dałem za nowy, ale teraz można go kupić w systemie 10x0%: iiyama ProLite X2485WS-1 - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD
Zamówiłem, zapłaciłem :) Okaże się jaki będzie tego efekt :)
W uzupełnieniu. Nie jestem przeciwnikiem używek.
Dell za 500 zeta, dokupiłem Eizo S2100 z 2009 roku za 230 zeta, wyświecone wg "licznika" 1850h (jeżeli to prawda).
Do postawionej "spawarki" Dell ustawionej na 20% jasności świetnie pasował wymiarem na wysokość Eizo, jako drugi na tej samej wysokości.
Wiem, wiem - to najniższa półka dla mnie amatora wystarczy.
Za to się nagimnastykowałem, aby ustawić oba cholerstwa w miarę jednakowo, a i tak się na oko średnio udało.
Pomocne były krzywe z Gamma Panel, panel sterowania kartą AMD.
W Eizo nic w nim nie regulowałem w ScreenManager, tylko ustawiłem wszystko na sRGB i wyłączyłem czujnik jasności otoczenia.
Na razie jest dość dobrze, a przynajmniej tak mnie się wydaje :).
Z początku była tylko "jazda", bo kabel "analogowy" powodował rozmyte fonty i jakiś taki ogólny brak ostrości.
Po wymianie na DVI, kompletna zmiana i jest bardzo dobrze.
Pomocna stronka:
http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-204-2.php