Szybkie pytanie - rysa 2mm na przedniej soczewce
Witam, mam szybkie pytanie, czy rysa 2/3mm na przedniej soczewce (na samym jej brzegu) może mieć jakiś wpływ na zdjęcia? Rysa jest na tyle głęboka, że widać ja bez konieczności ustawiania szkła pod odpowiednim kątem :twisted: Może coś wyłazić np po mocniejszym domknięciu czy raczej nie ma co się przejmować? Pytam bo nie mam jak tego osobiście sprawdzić...
Odp: Szybkie pytanie - rysa 2mm na przedniej soczewce
nie raczej nie aczkolwiek jedynie kiedy focisz pod światło można zobaczyć a tak to nie zauwazysz raczej na fotach tego
Taka rysa może najwyżej powodować niepożądane bliki i flary, w ciemno bym nie kupował...
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
czy rysa 2/3mm na przedniej soczewce (na samym jej brzegu) może mieć jakiś wpływ na zdjęcia? Rysa jest na tyle głęboka, że widać ja bez konieczności ustawiania szkła pod odpowiednim kątem
Jeśli jest wystarczająco głęboka, to może.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Taka rysa może najwyżej powodować niepożądane bliki i flary
... które jeśli wyłażą, to najczęściej podczas fotografowania pod światło.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
w ciemno bym nie kupował...
Ja też nie.
Jeśli "na samym brzegu" to intuicyjnie nie jest to fragment tego pola, który obrazowany jest na matrycy. Pytanie, co masz na myśli jako "sam brzeg".
interfoto wystawiło 24-70II za 4900 z taką rysa (sam brzeg czyli zaraz przy krawędzi z mocowaniem filtra itd.. :P ) i wlasnie kminie czy nie wymienic 24-105...
w opisie sa zdjecia:
https://www.interfoto.eu/?page=subpr...at=10154&id=50
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Może jestem ślepy, ale na tych zdjęciach rysy nie widzę.
W opisie stoi:"minimalna ryska na przedniej soczewce tuż przy krawędzie, bez wpływu na zdjęcia" - jeśli to prawda, to nie powinna być widoczna na zdjęciach, ale InterFoto w swoim czasie było znane z bardzo optymistycznych opisów sprzedawanego sprzętu :)
na dole sa 2 sztuki pokazane, nowka i uzzywka, klikajac na zdjecia przy uzywce pokaza sie jej zdjecia w tym to z rysa
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
na dole sa 2 sztuki pokazane, nowka i uzzywka, klikajac na zdjecia przy uzywce pokaza sie jej zdjecia w tym to z rysa
Na jednym z tych zdjęć widać tą rysę. IMO nie powinna być widoczna na zdjęciach.