Odp: Canon 6d i Yongnuo 50 mm
Jeśli możesz to dołóż trochę i kup 50/1.8 STM. Nawet używany.
już lepiej weź coś starego i manualnego niż to
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
już lepiej weź coś starego i manualnego niż to
Ten Yongnuo pod względem optycznym jest nawet znośny. Ma znacznie lepszy bokeh niż 50/1.8 mkII. Jednak jak patrzę na jego wykonanie to jest to wciąż ten sam plastik fantastik. Pierścień manualnego ustawiania ostrości to jakaś parodia. Od kiedy wyszedł 50/1.8 STM nie ma się nad czym zastanawiać.
Dziękuję wszystkim za rady. :)
Czyli reasumując: nie ma problemów z tym obiektywem jeśli chodzi o film? Żadnych nieporządanych efektów?
Cytat:
Zamieszczone przez
sysiek
Dziękuję wszystkim za rady. :)
Czyli reasumując: nie ma problemów z tym obiektywem jeśli chodzi o film? Żadnych nieporządanych efektów?
Reasumując to chyba nie zrozumiałeś tego, co ci koledzy napisali.
Zrozumiałeś. Mam na myśli czy na pełną klatkę nie robi winiety. Nie pytam o jakość czy pierścień bo cena chyba mówi sama za siebie.
Cytat:
Zamieszczone przez
sysiek
Zrozumiałeś. Mam na myśli czy na pełną klatkę nie robi winiety. Nie pytam o jakość czy pierścień bo cena chyba mówi sama za siebie.
Czyli wiesz, że do filmowania się nie nadaje
Cytat:
Zamieszczone przez
sysiek
Zrozumiałeś. Mam na myśli czy na pełną klatkę nie robi winiety
Robi. 50/1.4 też robi. Nawet 50/1.2 robi :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Robi. 50/1.4 też robi. Nawet 50/1.2 robi :shock:
Na f/1.8 winieta jenak będzie znacznie mniejsza z 50/1.4 i jeszcze sporo mniejsza z 50/1.2 niż z Yongnuo, czy z Canonami f/1.8.
Jeżeli różnica w cenie jest istotna i ogólna jakość wykonania (chyba jednak gorsza niż nawet canon wersja II) niestraszna, to ani winieta ani jakość optyczna nie powinna przeszkadzać.