AF w wizjerze vs live view
Hej,
Nabyłem ostatnio 6D i chciałem zrobić mikroregulację AF pod szkło EF 28-135. Przy okazji sprawdziłem też inne obiektywy. Mniejsza o poszczególne wyniki szkieł, ale zauważyłem jedną wspólną rzecz dla wszystkich i zastanawiam się z czego to wynika.
Chodzi o to, że przy takich samych ustawieniach ogniskowej, dziury i ISO zdjęcia robione przy użyciu LV punktowego wychodziły znaczniej ostrzejsze niż te robione z użyciem wizjera. Poniżej porównanie dla EF 50mm f1.8 STM.
LV>> Wizjer>>
Na każdym z 3 testowanych obiektów było to samo. Czy wiecie co może być przyczyną? Jakiś problem z puszką?
Odp: AF w wizjerze vs live view
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek Sz
Jakiś problem z puszką?
Przecież jedno z tych zdjęć jest ewidentnie poruszone...
Widac, ze AF fazowy jest ok - przynajmniej w tym tescie. Rozmycie po obu stronach srodka jest symetryczne. Napisz jaka robiles zdjecia. Jaki czas? Bylo wstepne podniesienie lustra w drugim zdjeciu - z wizjera (bo ono jest rzeczywiscie troche poruszone)? Albo chociaz samowyzwalacz? Specjalnie tak niedoswietliles?
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Przecież jedno z tych zdjęć jest ewidentnie poruszone...
Obydwa zdjęcia były robione w ten sam sposób - statyw + samowyzwalacz 10s. dla pewności powtarzałem kilka razy, więc to raczej nie chodzi o poruszenie
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
AndrzejXM
Widac, ze AF fazowy jest ok - przynajmniej w tym tescie. Rozmycie po obu stronach srodka jest symetryczne. Napisz jaka robiles zdjecia. Jaki czas? Bylo wstepne podniesienie lustra w drugim zdjeciu - z wizjera (bo ono jest rzeczywiscie troche poruszone)? Albo chociaz samowyzwalacz? Specjalnie tak niedoswietliles?
Akurat te zdjęcia są z 50mm STM. Czas 1/50, f1.8, ISO 250. Jak pisałem wyżej odydwa ze statywu + samowyzwalacz. Czy specjalnie niedoświetliłem - tak, nie chciałem zbyt długich czasów żeby nie poruszyć przypadkiem. Mogło zabraknąć wstępnego podniesienia lustra. Myślisz, że to może być przyczyną?
Zgromadź więcej światła, skróć czas naświetlania, podnieś wstępnie lustro i daj znać jak to wyglada.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nemo595
Zgromadź więcej światła, skróć czas naświetlania, podnieś wstępnie lustro i daj znać jak to wyglada.
Postaram się dziś powtórzyć test i jakoś doświetlić dodatkową lampką. Zobaczymy czy to coś pomoże.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek Sz
Postaram się dziś powtórzyć test i jakoś doświetlić dodatkową lampką. Zobaczymy czy to coś pomoże.
Najlepiej wg mnie byłoby wykorzystać światło ciagle w postaci światła słonecznego, które dziś sprzyja takim eksperymentom ;)
generalnie nie trudź się
jest ok
rób zdjecia nie pseudo testy
Cytat:
Zamieszczone przez
Nemo595
Najlepiej wg mnie byłoby wykorzystać światło ciagle w postaci światła słonecznego, które dziś sprzyja takim eksperymentom ;)
Pewnie tak, ale na to nie mogę sobie pozwolić. Za robienie testów nikt mi nie płaci, a na szkła trzeba zarobić;) Jak dzisiejsza próba da taki sam efekt to może jutro rano przed pracą uda mi się zrobić kolejną.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek Sz
Jak pisałem wyżej odydwa ze statywu + samowyzwalacz. Czy specjalnie niedoświetliłem - tak, nie chciałem zbyt długich czasów żeby nie poruszyć przypadkiem.
Twój statyw ma konwulsje? :mrgreen: