Zapis na dwóch kartach pamięci
Cześć, mam pytanie czy istnieje jakiekolwiek body w stajni Canona czy Nikona umożliwiające podwójny zapis na dwóch kartach w aparacie - RAW + RAW?
Z tego co widzę to większość oferuje opcję RAW + JPEG? Planuję wyjazd i zmianę korpusu na tą okazję, chcę focić wszystko w RAWach, niestety jak wiadomo karty pamięci bywają zawodne, a odzysk danych z takowej przekracza koszt drugiej super szybkiej.
Byłem ciekaw, czy jest możliwość robienia lustrzanego odbicia na drugiej kacie jak ma to miejsce w którymś rodzaju RAID na kompach.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Odp: Zapis na dwóch kartach pamięci
Cytat:
Zamieszczone przez
SkinnyBaldy
Cześć, mam pytanie czy istnieje jakiekolwiek body w stajni Canona czy Nikona umożliwiające podwójny zapis na dwóch kartach w aparacie - RAW + RAW?
Z tego co widzę to większość oferuje opcję RAW + JPEG? Planuję wyjazd i zmianę korpusu na tą okazję, chcę focić wszystko w RAWach, niestety jak wiadomo karty pamięci bywają zawodne, a odzysk danych z takowej przekracza koszt drugiej super szybkiej.
Byłem ciekaw, czy jest możliwość robienia lustrzanego odbicia na drugiej kacie jak ma to miejsce w którymś rodzaju RAID na kompach.
Wiem, że to nie odpowiedź na twoje pytanie
Awaria karty to marginalny problem.
Może kilka/kilkanaście kart załatwi problem /
Cytat:
Zamieszczone przez
SkinnyBaldy
są są
6d czy d610 to obsługują? Nieudolnie próbowałem sprawdzić to w internetach i jak widać nie wyszło.
cała seria 1 obsługuje 2 karty.
Cytat:
Zamieszczone przez
SkinnyBaldy
6d czy d610 to obsługują? Nieudolnie próbowałem sprawdzić to w internetach i jak widać nie wyszło.
6D - 1 slot SD, D610 - nie wiem
Tak, rozumiem - to doczytałem w specyfikacji na stronie producenta. Chodzi o to, czy każde body z miejscem na dwie karty pamięci ma możliwość ustawienia zapisu RAW + RAW, a nie np. RAW + JPEG.
Edit.
Faktycznie, 6d ma tylko miejsce na 1 kartę, d610 na pewno na dwie, bo właśnie oglądam specyfikację.
Ah ten canon...
Cytat:
Zamieszczone przez
SkinnyBaldy
Tak, rozumiem - to doczytałem w specyfikacji na stronie producenta. Chodzi o to, czy każde body z miejscem na dwie karty pamięci ma możliwość ustawienia zapisu RAW + RAW, a nie np. RAW + JPEG.
Edit.
Faktycznie, 6d ma tylko miejsce na 1 kartę, d610 na pewno na dwie, bo właśnie oglądam specyfikację.
Ah ten canon...
Wyobraź sobie ze karta to rolka filmu, kup kilkadziesiąt kart i zmieniaj je :)
Kolega Tom77 nie rozumie idei, co mi po 20 kartach SD jak np. 2 na której były także fajne zdjęcia uległa uszkodzeniu lub np. niepoprawnie się zapisała - czasem miałem takie sytacje z jakimś dziwnym kolorem na pół zdjęcia (błędem zapisu). Mi chodzi o zapis jednej klatki w formacie RAW na dwóch kartach w tym samym momencie. Z pewnością ucierpi na tym bufor, ale zdjęcia seryjne 1000 k/s jakoś nie są moim priorytetem.
Tak samo jak późniejsza zabawa z darmowymi cyz płatnymi porgramami i próba odzyskania zdjęć z zepsutej karty (w najgorszym wypadku kilkaset złotych u profesjonalistów z ryzykiem, że sobie te zdjęcia nie tylko obejrzą, ale i zgrają).