Odp: Luźny obiektyw 24-105 4L
Cytat:
Zamieszczone przez
Yatzek007
- czy można to w serwisie jakoś usztywnić, dokręcić - nie wiem co...?
tez nieweim ale jak zazdzwonisz do serwisu to ci powiedzą, jeżeli można to też powiedzą ci ile to będzie kosztować, oraz jaki jest czas oczekiwania
Cytat:
Zamieszczone przez
Yatzek007
- czy fakt że jest taki luźny to poważna wada? mam na myśli fakt, że generalnie powinien być wysuwany i chowany przy nastawianiu zooma pierścieniem, a nie przez to że sam wychodzi jak wisi w dół albo np. się chowa bo chowam go do torby - czy to nie szkodzi?
Nie pierwszy raz zdarza się że cięższy obiektyw podczas noszenia do dołu wysówa się, ot taki urok grawitacji. Nie mam 24-105 wiec niewiem czy jest to normalne przy tym szkle ale raczej obstawiam że nie, sugeruje że szkło kupiłeś używane , no i zostało poprostu tzw "wyrobione" ktoś kręcił ile wlezie i pewnie doprowadził do poluźnienia w mechaniźmie ogniskowania i tyle. Czy jest to wada, no jest bo jednak nie chcemy zeby się to wysuwało , ale czy na tyle poważna żeby oddawać szkło jezeli zostalo kupione za całkiem dobrą cenę. Pytanie czy przy zakupie nawet nowego po dluzszym i częstym użytkowaniu tego szkła a raczej zoomowania nie stanie się to samo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Yatzek007
- w końcu: czy może to normalne dla tej puszki?
Dla obiektywu chyba :) ale obstawiam że nie, pierwszy raz o tym tutaj czytam, dodatkowo takie info znam tylko z tych większysz szkieł jak sigma 150-500
Jeżeli odczuwasz dyskomfort z tego powodu oddaj bo będzie cie boleć to już caly czas skoro boli cie teraz.
Nowe się nie wysuwało. Straciło tę cenną cechę po miesiącu użytkowania :) Znaczy tak ma, bardzo nie przeszkadza.
W moim też się wysuwa, temat był poruszany na forum, ten obiektyw tak ma.
Mam tak samo jak Eberloth i latant. Nie przejmuję się tym.
Swoją drogą mogli by dać w nowych modelach blokadę jak mają niektóre szkła.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Swoją drogą mogli by dać w nowych modelach blokadę jak mają niektóre szkła.
Nasz Kolega Italy, "sprzedał" swój patent - zakładane gumki, gdzieś to było, ale teraz nie pomnę.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Nasz Kolega Italy, "sprzedał" swój patent - zakładane gumki, gdzieś to było, ale teraz nie pomnę.
takie wrzuca AKUSTYK, gotowy patent :p do kupna, a jak ktoś chce samemu zrobić to wpisać "DIY lens band" i tadaaam :mrgreen:
No i proszę, zawsze na Ciebie można liczyć !
Takie rozwiązanie też dobre.
no ja tak mam na swoim tamronie 70-300 VC USD. Ważne żeby część gumy była na pierścieniu zooma i kawałeczek już poza nim i można sobie ustawić "regulację" i dopasować żeby chodziło tak jak się chce - im więcej gumy wysuniesz poza pierścień zooma tym ciężej chodzi, im mniej tym luźniej ;)
U mnie naciągnięta RÓŻOWA GUMKA "TWÓJ STYL TWOJE ŻYCIE" :mrgreen: ale była za mała i ledwo to naciągnąłem :p z czasem pewnie sparcieje i pęknie
Wszystkim bardzo dziękuje za odpowiedzi.
Dowiedziałem się, że to popularna przypadłość. Poza "luzem" obiektyw bardzo mi się podoba i zdecydowałem się go zostawić.
btw jutro zainwestuje w Lensbanda :D, super porada. Salas, RobertON - dzięki