Odp: Jaki następny obiektyw?
Canon 17-55 f2.8
Tapatalknięte
Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM po raz drugi :)
canon 17-55 po raz trzeci bierz i nie dziękuj
Używkę dorwiesz 17-40 :)
Nówkę, jak koledzy wyżej - canon 17-55 2.8 :)
sigma 18-35 f/1.8
Wzgledem polecanego Canona umozliwia uzycie ISO mniejszego o 1 i 1/3 EV...
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
sigma 18-35 f/1.8
Wzgledem polecanego Canona umozliwia uzycie ISO mniejszego o 1 i 1/3 EV...
Też dobra opcja :) Zapomniałem o tym szkiełku :)
2500, na szkło do cropa? Dziwne, że nikt nie zasugerował zmiany na FF ;) - to nie jest takie głupie, Twoja "50" stanie się znacznie szersza i dojdzie +50 punktów do "profesjonalizmu" :D
A mówiąc poważnie, to najciekawsze propozycje zostały już podane, Sigma i Canon (kolejność nieprzypadkowa). Jednak jeśli myślisz o tym zajęciu poważnie, i chcesz brać za to pieniądze, może warto postarać się o zapasowe body? Mając 2500 takim zapasem mógłby być 5d "classic", na początek z zoomem Tamron 28-75/2.8, Sigma 24-70/2.8, oczywiście mowa o używanych. Inna sprawa, czy po kilku wyjściach "zapasem" nie stałby się 500d, i tak, nawet dziś można polecić 5d mający "tylko" 12Mpix i ISO znacznie odbiegające od 12800.
Cytat:
Zamieszczone przez
Moniskaa
Chciałabym dokupić coś co ułatwi fotografowanie wesel i studniówek.
Do tych zastosowań AF w Sigmie 18-35 f/1.8 nie bardzo, natomiast AF Canona 17-55 f/2.8 szybki i pewny. Używałem Canona przez 4 lata, kupiony jako używka i nic się z nim nie działo. Sigmę miałem pożyczoną na jeden turystyczny wyjazd i w katedrze w Sandomierzu AF poległ, podpięta była do 40D, z którym dwa lata wcześniej w tej samej katedrze Canon po prostu działał. Warunki oświetleniowe były zbliżone.
Polecam jeszcze rozglądnąć się za Tamronem 17-50 :)
Co do body - studniówki bywają różne - raz byłem na takiej gdzie iso 12800 przydałoby się bez gadania, bo było tylko oświetlenie ze śmiesznych laserów :) Kwestia inwestycji - kup póki co szeroki kąt, pobiegaj, zarobisz na 6d i będziesz miał spokój - potem pozamieniasz szkiełka i już :)
Dlatego wspominałem o 17-40, jak kupisz takie szkło dziś do 500d - po kupnie pełnej klatki masz problem z głowy :)
Jeśli chciałabyś zakupić sigmę 10-20mm pod Canona - odezwij się na priv albo mail amokphoto@gmail.com - akurat się przesiadłem na dobre na FF i pozbywam się tego cuda :)