Akumulatorki AA czy akumulatorki do Gripa ?
Witam.
Posiadam Grip z możliwością włożenia dwóch dedykowanych akumulatorków lub 6 AA, które z wymienionych zastawień pozwoli mi na zrobienie większej ilości zdjęć ? Akumulator dedykowany to BP-511a 1390mAh, akumulatorki posiadają średnio około 2500mAh. Teoretycznie zwykłe AA powinny pozwolić mi na zrobienie większej ilości zdjęć, jak to wychodzi w praktyce ?
Dzięki za odpowiedzi,
Pozdrawiam !
Odp: Akumulatorki AA czy akumulatorki do Gripa ?
Zawsze mam w gripie orginalne baterie. Na akumulatorkach nigdy nie jechalem i nie zamierzam ryzykowac ;).
Dedykowany to li-ion, a to lepsza technologia, gdybyś przeliczył oba zestawy na Wh, to może wyjść odrobinę lepiej dla dedykowanych.
Cytat:
Zamieszczone przez
Maciek285
jak to wychodzi w praktyce ?
Dzięki za odpowiedzi,
To ja mam za Ciebie wkładać baterie i liczyć zdjęcia ? Ręce opadają.
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
Jeżeli bateria do Canona daje 7.2V to ma ok. 10 Wh pojemności, czyli razem 20 Wh.
Każdy AA ma 3 Wh czyli razem 18 Wh.
Wyglada podobnie, ale w praktyce baterie litowe pewnie wygraja bardziej wyraźnie. Watpię, że AA rzeczywiście daja 2500 mAh przy znacznych pradach, może kiedy nowe. A baterie Canona sa nie do zdarcia.
tylko 6xAA Eneloop !
od kilku lat nie używam akumulatorków canona bo tzw. "wysokiej jakości zamiennik" zdechł całkowicie a orginał też już krótko trzyma.
(ma teraz 8 lat)
Przeliczenia mAh na Wh to jedno, ale ja stwierdzilem empirycznie, że 6x dobre AA pozwalają zrobic więcej zdjęć niż orginał i droga podróbka baterii.
Oczywiście jeżeli masz 2x orginał może byc odwrotnie ;)
Kiedyś jak miałem gripcoka - kupiłem eneloop x6 AA i trzymały bez problemu po kilkaset zdjeć!
Ale jeśli masz działające akusy canona - to eneloopy lepiej mieć w zapasie :)