Witajcie wszyscy:D
mam problem z jednoczesnym panowaniem nad: ISO+czas+przysłona+korekcja ekspozycji w 5D M3.
Dla ptaków o świcie potrzeba: niskie ISO+ krótki czas+ korekcja ekspozycji +5 oraz sensowna przysłona.
Jak to zrobić? Dzięki:mrgreen:
Wersja do druku
Witajcie wszyscy:D
mam problem z jednoczesnym panowaniem nad: ISO+czas+przysłona+korekcja ekspozycji w 5D M3.
Dla ptaków o świcie potrzeba: niskie ISO+ krótki czas+ korekcja ekspozycji +5 oraz sensowna przysłona.
Jak to zrobić? Dzięki:mrgreen:
jakie szkło ?
szkło - 400/5,6
gdybm ja do tego podchodzil to pewnie ustawilbym iso na tyle wysokie ze po podciągnieciu ekspozycji nie wyszlo by ziarno czyli 5d3 jakies 800 czas pewnie cosw okolicy 1/200 f5,6 i dalej juz tylko w programie wyciągał jezeli cos sie niedoświetli
Na świt może być za mało dla takiego obiektywu. No chyba, że ptak śpi, a szkło z IS. W sumie też zależy od świtu - może być kompletna ciemnica, a i może taki ze słońcem.
tak głupio spytam
a jaki to problem ,pójść i przetestować rożne ustawienia by się samemu zorientować co i jak?
Nie jestem mocno doświadczony, ale dla tego szkła używam głównie trybu Tv - czas 1/640, 1/800, 1/1000.
Zależy czy zupełnie z ręki, czy jest jakaś podpórka, drzewo kamień itp. Wówczas można użyć 1/400, aby nie wyszło poruszone.
W Magic Lantern jest świetna funkcja rozszerzająca AutoISO w opcji M.
Ustawiasz sobie parametry graniczne (przedziały) - czas, ISO, przysłona, a program tak dobiera aby uzyskać najlepszą ekspozycję.
Specjalnie do tego szkła używam opcji Manual z Magic Lantern i polecam.
Dziękuję za Wasze wypowiedzi.
Ale mój problem istnieje nadal. Tzn.= nie wiem jak i czy to jest możliwe ustawić wg. mojego pomysłu czas , oraz przysłonę i kompensację ekspozycji. W trybie M czas i przysłonę ustawia się bez problemu, ale korekcja ekspozycji --- nie. Tutaj uruchamia się sekwencja naświetlania AEB i aparat proponuje wykonanie 3 kolejnych zdjęć, czyli - standard+ zmniejszoną i zwiększoną ekspozycję.
A ja wymyśliłem żeby zwiększyć ekspozycję np. o 5 i mieć szanse na lepsze ujęcie.
Proszę o pomoc :)Dzięki