Czy 70d i Sigma 17-70 os dc to dobry zestaw?
Witam, prosze mnie nie linczowac :)
Mam taki zestaw jak w temacie, przesiadlem sie z 1000d i roznica jest spora, chociaz nie w pelni zadawalajaca. Chodzi o to ze mimo bardzo pozytywnych opini na temat tego obiektywu szalu nie ma, zdjecia nie sa hmmm bardzo ostre, a spodziewalem sie zyletki. Poczytlem troche FAQ na forum i wychodzi na to ze nie umiem robic zdjec (bo nie umiem). Slyszalem ze jakos mozna 'skalibrowac' body z obiektywam, jak to zrobic? ewentualnie jaki obiektyw (spacer zoom) byl by idealny do 70d?
Dodam, ze do filmow obiektyw sie nie nadaje. Slychac ostrzenie a mialo byc tak pieknie z HSM...
dzieki!
Lukasz
Odp: Czy 70d i Sigma 17-70 os dc to dobry zestaw?
Masz Ci los... Sprawdz w ogole najpierw w czym lezy problem... Byc moze wszytsko jest dobrze tylko oczekiwania sa za duze. Sprawdz AF najpierw - uzyj trybu live view. Ten AF sie powiedzmy nie myli... Zrob troche zdjec w ten sposob. Jesli ostrosc bedzie Ciebie satysfakcjonowala - problem moze lezec po stronie fazowego AF. Jesli nie bedzie lepiej - hmm moze obiektyw. Nie znam tego modelu ale roznie bywa... Jaki obiektyw miales z tym 1000d? Masz go jeszcze? Jesli chodzi o matryce to owszem, roznica powinna byc zauwazalna...
ale po co kalibracja skoro problemem jest niewiedza
nie prościej poczytać o podstawach fotografii?
zresztą na tym etapie "wiedzy" z kalibracja tez sobie nie poradzisz
Dzieki Chlopaki,
w 1000d mialem kitowy ale zmienilem go odrazu wlasnie na ta sigme. Jest lepiej na 70d porownaniu z 1000d ale lepiej to za malo mysle, przeciez oba aparaty dzieli przepasc...
No nic, chyba pozycze jakiego stalo ogniskowego i porownam efekty :)
nie używałem tego obiektywu ale moje 70D współpracowało bardzo dobrze z Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM. Do filmów jednak polecam coś z silniczkiem STM lub zewnętrzny mikrofon.
Koledzy dobrze podpowiadają ze sprawdzeniem trybu Live view. Porób "słynne" testy z bateryjkami lub wydrukuj sobie tablice kalibracyjną. Jak możesz to podepnij inny obiektyw i zobacz jak się zachowuje.
Tak się składa, że posiadam ten obiektyw i to body. Pierwotnie używałem obiektywu na Canon 450d i do spacerów czy zwykłych amatorskich zdjęć był OK. Gdy zmieniłem body na 70d też myślałem, że będzie dużo lepiej - nie było. Masakryczne było też jakiekolwiek nagrywanie filmów, a raczej nagrywanie dźwięku "gruchotania" obiektywu. Stwierdziłem, że czas na zmianę i kupiłem stałkę Sigma 35mm F/1.4 Art. Efekt -> nieziemsko ostre jak brzytwa zdjęcia, ten obiektyw 17-70 ma tylko wspólnego producenta :). Prawda też jest taka, że to zupełnie inna półka cenowa - jak dla mnie warto dołożyć każdą złotówkę. Wracając do body 70d - pokombinuj z Mikroregulacją - może będzie lepiej, ale wątpię. Powodzenia !
Cytat:
Zamieszczone przez
Dragster
Witam, prosze mnie nie linczowac :)
Mam taki zestaw jak w temacie, przesiadlem sie z 1000d i roznica jest spora, chociaz nie w pelni zadawalajaca. Chodzi o to ze mimo bardzo pozytywnych opini na temat tego obiektywu szalu nie ma, zdjecia nie sa hmmm bardzo ostre, a spodziewalem sie zyletki. Poczytlem troche FAQ na forum i wychodzi na to ze nie umiem robic zdjec (bo nie umiem). Slyszalem ze jakos mozna 'skalibrowac' body z obiektywam, jak to zrobic? ewentualnie jaki obiektyw (spacer zoom) byl by idealny do 70d?
Dodam, ze do filmow obiektyw sie nie nadaje. Slychac ostrzenie a mialo byc tak pieknie z HSM...
dzieki!
Lukasz
ale czekaj, nie umiesz robic zdjęć i chcesz kalibrować body i obiektyw? po co ? druga rzecz , takie rzeczy tylko serwis ci zrobi chyba ze masz mikroregulacje w body o czym powinieneś wiedzieć czytajac instrukcję obsługi aparatu, bo przecież ją przeczytałeś prawda :D ? mysle ze idealny obiektyw to 28-300L fajna jakosc i duzy zkres ogniskowej.
Druga rzecz to ten obietyw wlasnie chyba jesttylko w wersji HSM (z OS oczywiscie) i co prawda jest on cichszy niż śrubokręt ale nie jest to STM canona więc sorry ziom :) trzeba bylo zainteresowac sie przed zakupem
Dzieki, dzieki! Obiektyw kupilem jeszcze do 1000d ktory filmow nie nagrywal, teraz czeka mnie zakup kolejnego na to wychodzi, sam w sobie kosztowal 450 funa przy kursie okolo 5 zl tamtego czasu... no nie wazne. Co do to nie umiejetnosci robienia zdjec to nie bede sie porownywal do specjalistow z forum ;) (czyli nie umiem chociaz robie je swiadomie) to tez nie waze. Intrukcja, jestem w trakcie, jest gruba jak epopeja hehe.
dzieki panowie jeszcze raz za odpoiedzi. Napewno pobawie sie kalibracja bo to cos nowego a kazde doswiadczenie jest wazne, obym tylko nic nie zepsol..
PS ten C70-300L odpada, jest poprostu za drogi i pewnie wazy tone :)
Do filmowania polecam szkła STM - w końcu Canon po coś to zrobił, nie? Mam Sigmę 17-70 (w obecnej wersji C) używaną wcześniej z 400D a teraz z 70D. Nie jest to L-ka ani stałka. Nie wiem czego oczekujesz. Szkło ma bardzo uniwersalny zakres a jedyne zastrzeżenia do jakości obrazu na brzegu kadru można mieć przy kombinacji pełna dziura + 17mm (dlatego uzupełniłem ją C 10-18 uzyskując przy okazji niewiarygodnie szeroki kąt). Poza tym Sigma daje dobry AF, stabilizację, relatywnie nienaganną jasność i 3 rok gwarancji za darmo.