Chce kupić Helios 40-2 85/1.5 - PROSZĘ O RADĘ
Witajcie,
Mam Canona 700D i zastanawiam się nad kupnem Helios 40-2 85/1.5 (cena z adapterem już za 2000 zł). Wiem, że będę musiała ustawiać ostrość manualnie, ale czy ten obiektyw nadaję się do mojego modelu aparatu- który nie ma pełnej klatki? I czy ta kwota jest mocno wygórowana, czy już na pokoju dziennym?
Pozdrawiam
Odp: Chce kupić Helios 40-2 85/1.5 - PROSZĘ O RADĘ
będzie działał, a cena wysoka, ale po tyle chodzą :mrgreen:
Mogę Ci sprzedać sprawdzoną sztukę trochę taniej już razem z adapterem pod canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
będzie działał, a cena wysoka, ale po tyle chodzą :mrgreen:
Mogę Ci sprzedać sprawdzoną sztukę trochę taniej już razem z adapterem pod canona.
Proszę jakieś szczegółowe informacje na priv :)
Czy cena przekraczająca EF85/1.8 jest w tym szkle uzasadniona?
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
Czy cena przekraczająca EF85/1.8 jest w tym szkle uzasadniona?
Takiego zwariowanego wirującego bokehu Canon nie da.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Takiego zwariowanego wirującego bokehu Canon nie da.
No tak, tylko oczy po zobaczeniu tego /super bokehu/ nie mogą wrócić do normalności.Chociaż o gustach się nie dyskutuje;)
Co kto lubi, pewnie mała ilość szkieł 85mm w m42 też robi swoje, jakieś 135mm dużo łatwiej i taniej dostać.
za tę cenę to już chyba lepiej Samyanga 135, który bije kultową 135 Canona
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
za tę cenę to już chyba lepiej Samyanga 135, który bije kultową 135 Canona
Założycielce wątku raczej nie chodzi o to co można kupić za 2k PLN. Widzimy, że chodzi o konkretnego Heliosa, który generuje specyficzny bokeh. I za to się w nim płaci.
Pewną wątpliwość może stanowić zastosowanie tego szkła do APS-C. Spora część kosztownego w końcu bokehu ulega zatraceniu. A właśnie na brzegu pełnej klatki jest on najbardziej wyrazisty.
Tak jak pisze marfot sporo najlepszego co daje ten obiektyw stracisz, bo to szkło pełnoklatkowe. Raczej odradzam kupowanie tego obiektywu na cropa. Jak chcesz się pobawić kup jakiegoś Heliosa 50mm. Tego samego efektu nie uzyskasz, ale też zapłacisz ułamek kwoty wersji 40-2.