Rozdziałka 2560x1440 w nowym monitorze
Czołem w smalec.
Kupiłem nowiutki monitor Fujitsu P27T-7, o taki:
Display P27T-7 LED - Fujitsu CEMEA&I
Podłączam go przez DVI double linka do kompa (stary PC, nvidia gforce 7300 GS, aktualny sterownik, wyjście double link, nie single) i max rozdzielczość to 1920x1200.
W jaki sposób uzyskać natywną rozdzielczość 2560x1440? Przekopuję internety, instaluję rozmaite rzeczy już 4tą godzinę i nic nie działa. Jakieś pomysły? Karta ta może obsłużyć tą rozdzielczość. Test ze służbowym lapkiem nie działa, bo on ma tylko VGA, więc o takiej rozdzielczości nie ma co marzyć :(
Jeśli ktoś miał taki problem i rozwiązał to chętnie się dowiem jak...
Odp: Rozdziałka 2560x1440 w nowym monitorze
Pewnie tylko po DisplayPort ;)
Rzeczywiście, znalazłem wyjście DP z lapka służbowego i działa! Teraz muszę dorwać jakąś przejściówkę DVI > DP zanim nie kupię nowego kompa. Ja cie nie mogę ile tu miejsca.. szok.
Dzięki, mistrzu predatorze!
A ta karta na pewno daje tą rodziałkę? Bo to nie jest standard w geforce 7300 GS.
Podłączasz kablem DualLink DVI, który był z monitorem?
PS
Przejściówka DVI-DP to jakas aktywna jest i były czasy, że była droga.
Gdzieś wyczytałem, że może, już nie mogę znaleźć linka..
Do nowego roku i tak czeka mnie zakup nowego kompa, bo mój 9-letni PCet już ledwie wyrabia przy montażu wideo, streamingu video, PS jeszcze na nim idzie. Czas już na odświeżenie technologii. 1TB SSD, i7, 16GB RAM, jakaś graficzka i będzie git. A przede wszystkim będzie w końcu cicho ;)
Rozdziałka 2560x1440 w nowym monitorze
Z adapterami trzeba ostrożnie, z nvidia Q miałem w pracy przejściówkę z DP na DVI DL, nie jestem pewny czy są w odwrotną stronę z taką rozdzielczością i to nie są tanie sprawy ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Cauchy, napisz proszę jak Ci się ten monitor sprawuje w fotografii, może coś już na nim popracowałeś. Ja od 3 lat mam Della U2410 i chciałbym zamienić na coś lepszego. Chodzi mi po głowie jakieś EIZO w okolicy 4-5kzł ale jeżeli to Fujitsu byłoby dobre i lepsze od mojego staruszka, to pewnie można by było zaoszczędzić troszkę. 27" to już spory ekran a ja lubię duże ;)
Przepraszam za OT.
Ten monitor to hicior cenowy (średnia cena około 2500 zł) dla każdego komu zależy na wiernej reprodukcji kolorów w palecie sRGB na 27 calach w rozdzielczości 2560x1440.
Już fabrycznie jest tak skalibrowany w trybie sRGB (Farbwiedergabe im sRGB-Modus) że praktycznie nie ma potrzeby nic w nim grzebać:
Test Monitor Fujitsu P27T-7 LED Teil 7
Tu jest instrukcja obsługi (w języku angielskim) do pobrania, trzeba zaznaczyć "v" przy "I have read and agree to the terms and conditions." i kliknąć na "Download file":
Fujitsu Technical Support pages from Fujitsu Fujitsu Continental Europe, Middle East, Africa & India
Porównaj sobie jego parametry ze swoim Dell U2410.
Monitory z linii P to najwyższa półka jeżeli chodzi o Fujitsu:
http://sp.ts.fujitsu.com/dmsp/Public...s_displays.pdf
Gdybym od jakichś dwóch lat nie posiadał już monitora Asus PA279Q to chętnie bym się z nim ożenił bo bardzo pasowałby wizualnie do mojego sprzętu od Apple. ;)
Obydwa monitory to lekki? prztyczek w nos dla różnego rodzaju ekspertów:
Dzięki serdeczne za powyższe. Będę miał dzisiaj lekturę do poduszki. Pewnie do końca grudnia zdecyduję się na dokupienie monitora.
Problem jest albo po stronie komputera, który ma single link DVI na swojej karcie graficznej, albo przewodu DVI, który też może być tylko single link. Bo monitor w papierach ma napisane, że ma dual link DVI.
Jeśli problem wynika z tej pierwszej przyczyny to przejściówka DVI>DP nic nie zmieni. A kabelek single od dual rózni się tak: