5DS R - filtr dolnoprzepustowy - jak to jest?
Wyjaśnijcie mi, biednemu amatorowi, który czyta sobie o 5DS R - i głupieje.
Cytat ze strony Optyczne.pl:
Cytat:
Dodatkowo, w aparacie EOS 5DS R usunięto filtr dolnoprzepustowy, aby zmaksymalizować rozdzielczość matrycy i jakość obrazu.
(Całość tekstu tutaj).
A teraz o tym samym aparacie z polskiej strony Canona:
Cytat:
Canon EOS 5DS R
Ta lustrzanka o rozdzielczości 50,6 MP została wyposażona w filtr dolnoprzepustowy, który zwiększa ostrość matrycy, co pozwala uzyskać najwyższą jakość obrazu wśród lustrzanek cyfrowych.
(Tutaj)
No to jak to w końcu jest? Czy 5DS R wyposażono w filtr dolnoprzepustowy, czy właśnie usunięto z niego ten filtr? Bo - na ile pamiętam to, co słyszałem na studiach na wykładach z logiki - oba te zdania nie mogę chyba być jednocześnie prawdziwe?...
Odp: 5DS R - filtr dolnoprzepustowy - jak to jest?
Generalnie filtr dolnoprzepustowy powinien pogarszać jakość obrazu, więc raczej skłaniałbym się ku wersji z optycznych. Ale znowu na amerykańskiej stronie Canona oba modele w specyfikacji mają podany wbudowany filtr dolnoprzepustowy 5DS R 5DS Tyle że w opisie 5DS R jest fragment o usunięciu efektu filtra dolnoprzepustowego "50.6 Megapixel sensor, with the low-pass filter* (LPF) effect cancelled".
To już też zgłupiałem
W 5dsr filtr jest ale... slabszy.
nie wiem jak to robi canon ale widziałem jakieś rysunki jak to robi sony - filtr składa się z kilku warstw jedna rozczepia obraz pionowo inna poziomo jest jeszcze jakaś warstwa pomiędzy i po - sony swoje "bez filtra" robi w ten sposób że zostawia pierwszą warstwę rozczepiającą obraz w spokoju, a drugą wymienia na likwidującą rozczepienie wprowadzane przez pierwszą czyli niweluje zepsucie wprowadzanie przez pierwszą warstwę - czyli filtr w takich "bez filtra" zostaje, ale działa inaczej wynika to pewnie z tego że ten filtr pełni tez inne role nie tylko dolnoprzepustowego ale np. ir, ponadto obie wersje aparatu mają podobne fizycznie (grubość) i optycznie elementy na matrycy co pewnie powoduje że wszystko inne może być takie samo w obu korpusach.