Jaki obiekty do 5D mark 3 - zdjęcia i filmy w domu
Poszukuję świetnego obiektywu do mojego 5D mark 3. Przeznaczeniem są zdjęcia pomieszczeń (realizowane bez dodatkowych świateł) oraz filmy realizowane w domu, pomieszczeniach pod zakryciem, bez dodatkowego oświetlenia, tak więc światło przeważnie kiepskie. Proszę o poradę.
Dzięki!
Odp: Jaki obiekty do 5D mark 3 - zdjęcia i filmy w domu
16-35 2.8 ii
24 1.4
20 1.4
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
16-35 2.8 ii
24 1.4
20 1.4
Dziękuję serdecznie za pierwszą odpowiedź! :)
Różnica między 24 a 20 minimalna... Która lepsza?
Chyba światło 1.4 będzie lepsze niż 2.8 :) ?
A tak przy okazji czy opłaca się w ogóle myśleć o serii Samyang?
Pewnie, tylko czy ogniskowa 20 lub 24 Ci odpowiada?
Jak filmowanie to manualny samyang 24 1.4 i masz fajnie i tanio. Jak chcesz af to jest sigma i canon.
No film to raczej od 50mm wzwyż.
Przynajmniej takie ogniskowe widzę, gdy oglądam filmy lub TV :)
Brałbym stałkę 50mm, 85mm i stabilizowane tele 70-200/2.8
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
No film to raczej od 50mm wzwyż.
Przynajmniej takie ogniskowe widzę, gdy oglądam filmy lub TV :)
Brałbym stałkę 50mm, 85mm i stabilizowane tele 70-200/2.8
Jako ciekawostkę dodam, że mają to być filmy kręcone w pojedynkę :) czyli mam nagrywać siebie bez pomocy drugiej osoby, czyli reasumując mają być dwa zastosowania:
1. zdjęcia wnętrz, pomieszczeń + zdjęcia w pomieszczeniach ale z moją osobą w roli głównej
2. filmy we wnętrzu z moją osobą w roli głównej, bez pomocy kamerzysty.
Tak więc chyba jednak AF by się przydało. Zależy mi na szerokich kadrach, więc 85 to chyba jednak za dużo...
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
11-24 f4 ;)
Dziękuję za podpowiedź, ale niestety światło f4 trochę a nawet bardzo za ciemne :(
A czy dałoby radę z 50mm 1.4 zrobić 20mm zachowując jasność i jakość? Czyli mieć dwa w jednym?
Cytat:
Zamieszczone przez
memoryzone
Dziękuję za podpowiedź, ale niestety światło f4 trochę a nawet bardzo za ciemne :(
A czy dałoby radę z 50mm 1.4 zrobić 20mm zachowując jasność i jakość? Czyli mieć dwa w jednym?
A swoją drogą, czy znacie coś dobrego, jasnego i poniżej 20mm ?
Na ten moment biorę pod uwagę:
Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM, TOKINA AT-X PRO SD 11-16 F/2.8, Samyang 14 2.8, ewentualnie stałka Canon 24mm lub mniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
memoryzone
Jako ciekawostkę dodam, że mają to być filmy kręcone w pojedynkę :) czyli mam nagrywać siebie bez pomocy drugiej osoby,... ...Tak więc chyba jednak AF by się przydało. Zależy mi na szerokich kadrach, więc 85 to chyba jednak za dużo...
Cytat:
Zamieszczone przez
memoryzone
AF to Ci się raczej w takim wypadku nie przyda. Piszesz o jasnych szkłach. Wspomniałeś coś o 50 1.4, a czy zdajesz sobie sprawę jaka mała jest GO na FF z jasnymi szkłami. W jaki sposób chcesz sam ustawiać tą ostrość? No chyba że nie będziesz się w ogóle poruszał :mrgreen:
I tak będziesz musiał przymknąć przysłonę, aby zwiększyć GO, myślę, że f4 w zupełności wystarczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
memoryzone
Linijka, ostra piła i tniesz - będą dwa 20 i 30 mm :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
memoryzone
Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM, ...
Ta Sigma jest pod Cropa ;)