[TEST] Camrock VSL120S - Slider
Kolejny test w moim wykonaniu... Kolejne akcesorium związane z video DSLR... Kolejny raz sprzęt ze średniej półki który spisuje się nadspodziewanie dobrze!
|
Slider Video VSL120S od firmy CAMROCK to nowe, dopiero wchodzące na rynek urządzenie, które zaskoczyło mnie już na początku. Szczerze mówiąc po sliderze kosztującym 450zł nie spodziewałem się cudów. Na forach często czytałem o luzach i problemach z drganiami takich urządzeń. W tym przypadku jestem jednak pozytywnie zaskoczony! Zaraz po rozpakowaniu paczki moją uwagę przykuły regulowane łożyska oraz ciężar szyny - ponad 2 kg aluminium. Nie wiem dlaczego, ale masywne akcesoria automatycznie wydają mi się być wytrzymalsze i trwalsze, jak się później okazało w tym przypadku w pełni się to zgadzało ;)
Czasu na testowanie w ciepłym pokoju nie było. VSL120S od razu przeszedł do testu ekstremalnego - błoto, kałuże i wszechobecny deszcz... Takich warunków do pracy nie życzę żadnemu fotografowi, a tym bardziej aparatom. Mój przeżył mimo całodniowego zlewania kroplami deszczu, slider natomiast imprezę zakończył z nóżkami oblepionymi kulami błota, wodą ściekającą po całej długości szyny i gliną przyklejoną od spodu. Mimo takich warunków urządzenie przestało w pełni spełniać moje oczekiwania dopiero po obklejeniu łożysk ziemią i piaskiem. |
Ekstremalne warunki sprawiły, że przywiązałem uwagę do jeszcze jednego aspektu - czyszczenia sprzętu.
Doprowadzenie tego slidera do czystości jest dziecinnie łatwe, wystarczy odkręcić jedną z nóżek i już możemy zdjąć wózek, oczyścić łożyska, szynę i pracować dalej! Ważnym, choć drobnym szczegółem budowy VSL120S są otwory na statyw, jeden centralny i dwie oddalone od krawędzi o ok. 15 cm. W moim przypadku urządzenie okazało się zbyt ciężkie by zamontować je na jednym statywie, jednak po założeniu szyny na dwa statywy nie odczuwałem żadnych problemów ze stabilnością ( a pracowałem w błocie i kałużach ). Jeśli bieganie z dwoma statywami okaże się dla kogoś zbyt uciążliwe zawsze może zainwestować w jeden statyw dedykowany pod slidery oraz podpory usztywniające.
Opisując budowę CAMROCK VSL120S warto wspomnieć także o samym wózku, który jest przecież najważniejszym elementem slidera. W tym modelu opiera się on na czterech wyprofilowanych łożyskach wykonanych z tworzywa tłumiącego drgania. W sanki wbudowana została także poziomica oraz blokada przesuwu, która przydaje się podczas przenoszenia zmontowanego urządzenia. Mały problem zauważyłem montując głowicę widoczną na zdjęciach (FOXFOTO - HV675 ) śrubka w wózku wydawała mi się być trochę za krótka. Na szczęście jest to bardzo drobny mankament i wystarczy wkręcić coś dłuższego ;)
Jeśli mam być z wami szczery, wątpliwości co do budowy i jakości urządzenia miałem jeszcze przed otrzymaniem przesyłki, oraz podczas rozpoczęcia zdjęć na zlocie, kiedy to pożegnałem się już z nowym sliderem i zacząłem przewidywać najgorsze. Okazało się jednak zupełnie inaczej! Stosunek ceny do jakości i trwałości naprawdę mnie zaskoczył. Co najważniejsze nie jest to sprzęt który boi się ubrudzić, a niska cena sprawia, że przestajemy się z nim obchodzić jak z jajkiem, a on mimo wszystko to wytrzymuje. CAMROCK VSL120S mogę polecić każemy początkującemu maniakowi DSLR, ale także do bardziej profesjonalnych zastosowań, jak sprzęt dodatkowy używany w ekstremalnych warunkach :)
Za udostępnienie slidera CAMROCK VSL120S dziękuje firmie INFOTO.PL Akcesoria fotograficzne - Sklep internetowy infoto.pl - infoto.pl |
|
Odp: [TEST] Camrock VSL120S - Slider
Odp: [TEST] Camrock VSL120S - Slider
Oczywiście ;) Przepraszam, że tak późno, ale ujęcia wykonaliśmy niedawno.
Kilka testowych shotów:
https://www.youtube.com/watch?v=u4reuMpqkQE